Teatterimuseo

Residenssitaiteilijaksi elokuussa?

12.04.2023

Elokuun tilaresidenssiä voi nyt hakea

Teatterimuseo on esittävien taiteiden (teatteri, tanssi, ooppera, sirkus, esitystaide) valtakunnallinen vastuumuseo, joka toimii Helsingissä Kaapelitehtaalla. Teatterimuseo tarjoaa vuosittain tilaresidenssin kahdelle esittävien taiteiden ammattilaiselle tai työryhmälle. Residenssit ajoittuvat tammikuulle ja elokuulle. Haku elokuun 2023 residenssijaksolle on nyt käynnissä.

Tarjoamme tilan, tekniikkaa ja työkavereita. Residenssijakson aikana voi valmistua teos, mutta myös jotain muuta yleisön kanssa vuorovaikutuksessa olevaa toimintaa.

Residenssitoiminta käynnistyi vuonna 2022. Ensimmäinen museossa työskennellyt taiteilija oli koreografi Favela Vera Ortiz. Elokuussa residenssissä oli muusikko, beatboxaaja Venla Ilona Blom. Tammikuussa 2023 residenssiin saapuivat ohjaaja, elokuvantekijä Vilma Tihilä ja tanssija, koreografi Arttu Peltoniemi.

Esittele meille ideasi ja lähetä hakemus viimeistään 7.5.2023!

Jos hait elokuun residenssiin jo edellisen haun aikana, hakemuksesi on mukana valinnassa. Halutessasi voit täydentää tai päivittää hakemustasi hakuajan loppuun asti.
 

(Kuvassa Arttu Peltoniemi ja Vilma Tihilä residenssijaksollaan Maneesissa. Kuva: Ilona Kemppainen.)

TEATTERIMUSEON TILARESIDENSSI

Milloin?

Residenssijakso on elokuussa 2023.
Kesto keskimäärin 3 viikkoa, tarkempi ajankohta sovitaan yhdessä

Kenelle?

Esittävien taiteiden ammattilaiselle tai pienelle ryhmälle.
Teatterimuseoon työsuhteessa olevat eivät voi hakea residenssiin.

Mitä?

Museo tarjoaa Maneesi-tilan, treeni- ja esitysaikaa, Maneesin tekniikan, projektin tiedotuksen, museon henkilökunnan tuen ja työyhteisön residenssin ajaksi.

Museo odottaa yleisölle avointa tai yleisön kanssa tapahtuvaa toimintaa, avoimia harjoituksia, keskusteluja, työpajoja tms. Residenssijaksolla voi valmistua esitys, mutta residenssi voi tähdätä myös johonkin muuhun lopputulokseen. Residenssistä kerrotaan museon viestinnässä ja residenssijakso dokumentoidaan museon arkistoon yhdessä sovittavalla tavalla.

Taideprojektin on liityttävä yhteen tai useampaan museon tallennusvastuualueeseen. Residenssi tapahtuu museon tiloissa, ainakin osin museon ollessa auki yleisölle, mikä saattaa asettaa rajoituksia sille, millaista projektia tilassa voi treenata. Koska sama tila on ajoittain museon muun toiminnan käytössä, tarkemmat harjoitusajat sovitaan yhdessä.

Miten?

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi sähköpostitse osoitteeseen tiedotus@teatterimuseo.fi. Liitä mukaan enintään kahden liuskan mittainen ideapaperi, josta käy ilmi millaisesta projektista on kysymys, miten se soveltuu museon tilaan, mikä on residenssijakson lopputulos ja millaista yleisövuorovaikutusta residenssin aikana syntyy. Liitä mukaan myös ansioluettelosi.

Nimeä tiedosto seuraavasti: Residenssihaku23_sukunimesi

Lähetä hakemuksesi viimeistään 7.5. Mahdolliset jatkokeskustelut käydään ja päätös elokuun residenssitaiteilijasta tehdään toukokuun aikana.

Tiedustelut: tiedotus@teatterimuseo.fi


Tarkempia tietoja tilasta ja tekniikasta:
Tila: Maneesi, pyöreä tila, jossa puolikaaren muotoinen kiinteä seinä ja verholla rajattava liikkuva seinä. Lattia betonia.
Pinta-ala: 96 m2
Katsomo: Irtotuoleista
Taustaprojisointi kiinteälle seinäosalle kolmella tykillä. Projisoinnin maksimileveys 5264 px, korkeus 1110 px.
PA-laitteisto: L’Acoustics 5XT (mono) kaiuttimia, Sennheiserin langattomia mikrofoneja (XSV65)
Valot: Rgb-led ylä- ja etuvalot, ETC Colour Source -valopöytä

 

Aiempien residenssitaiteilijoiden ajatuksia residenssijaksosta voit lukea blogikirjoituksista:
Venla Ilona Blom: Kaaos = tikkaat
Arttu Peltoniemi ja Vilma Tihilä: Lappushow ja kurkkivia kävijöitä

Haku