Teatterimuseo

Seitsemän veljestä – romaanista näyttämölle

Aleksis Kiven Seitsemän veljestä, suomen­kielisen kirjallisuuden perusteos, dramatisoitiin ensimmäistä kertaa näyttämöllä vuonna 1898 Suomalaisessa Teatterissa. Toistaiseksi tuoreimmat esitykset nähtiin vuonna 2017 Turun Kaupunginteatterissa ja Ryhmäteatterissa Helsingissä.

Seitsemän veljeksen teksti on monikerroksinen ja sisältää useita sivutee­moja. Siitä löytyy useita kirjallisuuden tyylilajeja: kertomakirjallisuutta, runoutta, näy­telmää, novelleja, tarinaa, kauhukertomuksia, lauluja, saarnoja, vertauksia... Teoksessa on jopa ennakoitu urheiluselostuksia ja scifitarinoita, ja joitain kertomuksista voi rinnastaa urbaaneihin legendoihin tai muihin nykypäivän uskomuksiin.

Koska teos on niin monitulkintainen ja -tasoinen, siitä on tehty lukemattomia eri­laisia dramatisointeja. Eri aikakausina on nostettu esiin piirteitä, teemoja ja sisältöjä, joita juuri silloin on pidetty tärkeinä ja ajankohtaisina. Seitsemän veljeksen esitystraditio pysyi kuitenkin melko muuttumattomana vuoteen 1972 asti, jolloin Kalle Holmbergin Turun Kaupunginteatteriin ohjaama versio mullisti tavan, jolla teosta esitetään.

1970-luvun jälkeen romaania on sovitettu ja toteutettu näyttämölle monin uusin ja kiinnostavin tavoin. Esiintyjäkaarti ja näkökulma ovat vaihdelleet. Vuonna 1980 esitettiin Suomen Kansallisoopperassa ensimmäinen Seitsemän veljeksen balettiversio. Naiset nähtiin päärooleissa Teater Marsin ruotsinkielisessä versiossa vuonna 2001. Kivi-juhlilla Taaborinvuorella vuonna 2005 nähtiin Seitsemän koiraveljestä.

Seitsemän veljestä – romaanista näyttämölle -näyttely koostuu kahdeksasta kankaalle tulostetusta kuva- ja tekstiplanssista ja kymmenestä taustakangaspalasta, joita voi käyttää tarvittaessa tilan seinien/ikkunoiden peittämiseen. Näyttelyyn on tuotettu kaksi videokoostetta, jotka voidaan tilaajan niin halutessa liittää mukaan. Teatterimuseo lähettää tällöin kiertonäyttelyn mukana av-aineiston ja mediasoittimet. Kaksi tv-ruutua tai näyttöä tulee löytyä tilaajalta paikan päältä.

Näyttelyyn liittyy työpaja. Teatterimuseon työpajaohjaajan voi tilata perehdyttämään museon henkilökuntaa työpajan hyödyntämiseen. Koulutuksen hinta on 175 € + matka- ja päivärahat.

Näyttely vaatii noin 45 m2 kokoisen tilan. Planssit ovat 290 cm korkeita ja 140–400 cm leveitä. Jos planssit asetetaan seinän suuntaisesti, seinää tarvitaan n. 18 metriä. Planssit voi kuitenkin sijoittaa myös vapaasti tilaan roikkumaan. Näyttelyn mahdollisesta muokkaamisesta voi neuvotella amanuenssin kanssa.

Näyttelyn hinta:

  • Pelkät kangastulosteet 700 euroa / kk
  • Kangastulosteet, av-aineisto ja mediasoittimet 900 € / kk.

Näyttelyn vuokraava museo vastaa näyttelyn vakuutuksesta ja kuljetuskustannuksista. Seitsemän veljestä – romaanista näyttämölle -näyttely on vapaa kiertoon 13.1. lähtien.

Lisätiedot:
Amanuenssi Sanna Brander
etunimi.sukunimi@teatterimuseo.fi
040 1922 307

Haku