Teatterimuseo

So Far So Near -työryhmä Teatterimuseon vieraana

18.06.2019

Juhannuksen jälkeisellä viikolla Teatterimuseoon saapuu So Far So Near -projektin kansainvälinen työryhmä. Erasmus+-rahoitteisessa hankkeessa on Teatterimuseon lisäksi mukana portugalilainen, unkarilainen ja turkkilainen taideorganisaatio, ja nyt on Teatterimuseon vuoro isännöidä yhteistä työjaksoa.

So Far So Near -hankkeessa tehdään portugalilaisen kirjailijan José Gomesin novellista ”João sem medo” (Adventures of John without the fear) teatteriesitys neljän maan työryhmien yhteistyönä. Esiintyjät ovat erityistukea tarvitsevia yli 18-vuotiaita nuoria. Jokainen työryhmä toteuttaa yhteiseen esitykseen yhden kohtauksen teatterin, tanssin ja musiikin keinoja käyttäen. Työryhmillä on vapaat kädet taiteelliseen työskentelyyn ja oman kohtauksensa toteuttamiseen. Yhteisissä tapaamisissa nähdään miten kohtaukset edistyvät ja harjoitetaan esityksen kokonaisuutta. Esityksen ensi-ilta on keväällä 2020 Lissabonissa Portugalissa.

So Far So Near – Inclusive Arts 2018–2020 -hanke käynnistettiin viime vuonna Lissabonissa hankkeen pääjärjestäjän Glocalmusicin luona. Talven aikana eri maiden työryhmät ovat työskennelleet omissa harjoituksissaan ja kokoontuneet kertaalleen Budapestissa Unkarissa. Kesäkuun viimeisellä viikolla Suomessa työryhmä kokoontuu yhteisiin harjoituksiin ja työpajoihin Teatterimuseoon. Viikon aikana ehditään tehdä muutakin, kuin harjoitella. Ryhmä tutustuu esimerkiksi Suomenlinnaan ja suomalaisiin pihapeleihin.

Hankkeen tarkoituksena on auttaa nuoria kehittämään itsetuntoaan, taitoa ilmaista itseään sekä sanallisesti että fyysisesti, auttaa heitä ymmärtämään ja käsittelemään tunteitaan ja löytämään omia piilossa olevia taitojaan. Tärkeintä on kuitenkin, että nuoret tuntevat ja huomaavat olevansa tasavertainen osa yhteiskuntaa.

Mukana So Far So Near -hankkeessa ovat
Glocalmusic – Grémio para o Desenvolvimento da Musica Criativa, CRL (Portugali), www.glocalmusic.org
M.S.M.M.E. (Magyar Specialis Muveszeti Muhely Egyesulet) (Unkari), www.msmme.hu
E.O.E.D. (Esenler Ortopedik Engelliler Dernegi) (Turkki), www.eoed.org.tr
Teatterimuseo (Theatre Museum) (Suomi), www.teatterimuseo.fi

Lisätiedot:
Heini Räsänen, museolehtori, heini.r@teatterimuseo.fi
Milla Kortemaa, teatteripedagogi, milla.kortemaa@teatterimuseo.fi

Haku