Teatterimuseo

So Far So Near yhdistää neljä maata ja taideorganisaatiota

18.12.2018

Teatterimuseo on mukana kansainvälisessä kaksivuotisessa Erasmus+-rahoitteisessa hankkeessa yhdessä portugalilaisen, unkarilaisen ja turkkilaisen taideorganisaation kanssa. So Far So Near – Inclusive Arts 2018–2020 -hanke käynnistettiin viime viikolla Lissabonissa Portugalissa. Hankkeen koollekutsuja ja pääjärjestäjä on Glocalmusic, luovan musiikin yhdistys Portugalista. Teatterimuseon lisäksi muut osallistujat ovat Unkarissa toimiva taidetyöpajoja järjestävä The Hungarian Special Arts Workshop Association sekä liikuntaesteisille taidetoimintaa järjestävä Esenler Ortopedik Engelliler Dernegi Turkista.

So Far So Near -hankkeessa tehdään portugalilaisen kirjailijan José Gomesin novellista ”João sem medo” (Adventures of John without the fear) teatteriesitys neljän maan työryhmien yhteistyönä. Esiintyjät ovat erityistukea tarvitsevia yli 18-vuotiaita nuoria. Jokaisen maan työryhmä toteuttaa ja harjoituttaa oman ennalta valitun kohtauksen näytelmästä teatterin, tanssin ja musiikin keinoja käyttäen. Jokaisella työryhmällä on vapaat kädet taiteelliseen työskentelyyn ja oman kohtauksensa toteuttamiseen.

Esitystä työstetään sekä jokaisen maan työryhmän omissa harjoituksissa että yhteisissä tapaamisissa kussakin osallistujamaassa. Teatterimuseossa kaikkien osallistujamaiden työryhmät vierailevat kesäkuussa 2019. Esityksen ensi-ilta on keväällä 2020 Lissabonissa Portugalissa.

Hankkeen tarkoituksena on auttaa nuoria kehittämään itsetuntoaan, taitoa ilmaista itseään sekä sanallisesti että fyysisesti, auttaa heitä ymmärtämään ja käsittelemään tunteitaan ja löytämään omia piilossa olevia taitojaan. Tärkeintä on kuitenkin, että nuoret tuntevat ja huomaavat olevansa tasavertainen osa yhteiskuntaa. Hankkeeseen osallistuvat taidelaitokset, taiteilijat ja koko yhteisö oppivat ja jakavat keskenään hyviä käytänteitä ja erilaisia toimintatapoja.

Mukana So Far So Near -hankkeessa ovat
Glocalmusic – Grémio para o Desenvolvimento da Musica Criativa, CRL (Portugali), www.glocalmusic.org
M.S.M.M.E. (Magyar Specialis Muveszeti Muhely Egyesulet) (Unkari), www.msmme.hu
E.O.E.D. (Esenler Ortopedik Engelliler Dernegi) (Turkki), www.eoed.org.tr
Teatterimuseo (Theatre Museum) (Suomi), www.teatterimuseo.fi

Lisätiedot:
Heini Räsänen, museolehtori, heini.r@teatterimuseo.fi
Milla Kortemaa, teatteripedagogi, milla.kortemaa@teatterimuseo.fi

Haku