Teatterimuseo

Syvää liikettä

Suomalaisen nykytanssin kansainvälinen historia

Suomalainen tanssitaide on aina ollut kansainvälistä. Taiteilijat ovat hakeneet koulutusta, elantoa, inspiraatiota ja yhteistyötä ulkomailta. Toisaalta ulkomaiset opettajat, ryhmät ja koreografit ovat vierailleet ahkerasti Suomessa.

Marraskuussa avatussa näyttelyssä tutustutaan suomalaisen nykytanssin mielenkiintoiseen kansainväliseen historiaan 1900-luvun alusta 2000-luvulle saakka. Millainen on ollut tanssitaiteilijan työn tarina? Millaiset erilaiset vaikutteet ovat olleet läsnä suomalaisessa tanssitaiteessa? Millaista on ollut syvä liike eri aikoina?

Syvää liikettä -näyttelyssä on esillä arkistolöytöjä sekä uusia avauksia nykykentältä. Haastattelutallenteissa pääsevät ääneen Marjo Kuusela, Jorma Uotinen, Susanna Leinonen, Katri Soini ja Valtteri Raekallio, jotka kertovat, miten kansainvälisyys on vaikuttanut heidän työssään. Monet näyttelyssä mainitut teokset heräävät eloon nykytanssikoosteessa, jossa on mukana teoksia 1980–2000-luvuilta.

Syvää liikettä on ensimmäinen näyttely Teatterimuseon uusituissa tiloissa. Se on avoinna 5.3.2023 asti. Näyttelyyn on saatavilla opastus ja työpaja.
 

Näyttelyn on käsikirjoittanut FT Aino Kukkonen. Visuaalisesta ilmeestä vastaa graafinen suunnittelija Tuija Kuusela, ja näyttelyarkkitehtina on toiminut Tarja Kunttunen.  

Yläreunan kuva:
Cora Cahan, 1966. Kuva: Ädhäm Fethulla / Teatterimuseon arkisto.

Haku