Teatterimuseo

Taiteilijatapaamisessa 16.3. Mikki Kunttu ja Tero Saarinen

05.03.2024

Teatterimuseon maaliskuun taiteilijatapaamisessa kohtaavat koreografi, tanssitaiteilija Tero Saarinen ja valosuunnittelija, visualisti Mikki Kunttu, jotka ovat tehneet yhteistyötä nykytanssin parissa 31 vuoden ajan. Yhteistyö alkoi vuonna 1993 tanssiteatteri Danscon teoksesta Hurmaa1, johon Saarinen teki koreografian ja Kunttu valot. Heidän tuorein yhdessä toteuttamansa teos on Tanssin talossa maaliskuussa nähtävä Macbeth. Keskustelussa palataan yhteistyön vuosiin ja teoksiin vuosien varrelta, erityisesti visuaalisuuden näkökulmasta. Keskustelua johdattelee Tero Saarinen Companyn toiminnanjohtaja Iiris Autio.

Taiteilijatapaaminen liittyy Teatterimuseossa parhaillaan esillä olevaan Mikki Kuntun retrospektiiviseen valokuvanäyttelyyn Lucid Dreams. Tilaisuus striimataan suorana Teatterimuseon YouTube-kanavalle.

TAITEILIJATAPAAMISESSA MIKKI KUNTTU JA TERO SAARINEN
Lauantaina 16.3 klo 13–14.30
Teatterimuseon pääsylipulla tai Museokortilla

 

KESKUSTELIJOISTA:

Mikki Kunttu

Mikki Kunttu (kuva: Atte Mäläskä) on palkittu valo- ja lavastussuunnittelija ja visualisti, joka työskentelee monipuolisesti esittävien taiteiden, viihteen, television ja visuaalisten taiteiden parissa.

Kunttu on toiminut suunnittelijana yli sadassa nykytanssiteoksessa ympäri maailman. Hänen yhteistyökumppaneihinsa lukeutuvat Tero Saarinen, Jorma Elo, Jorma Uotinen, Carolyn Carlson, Jiří Kylián, Akram Khan ja Sidi Larbi Cherkaoui. Kunttu on tehnyt toistuvaa yhteistyötä myös Cirque du Soleilin, Suomen kansallisoopperan ja -baletin, Norjan kansallisbaletin, Tanskan kuninkaallisen baletin sekä Bostonin baletin kanssa. Hän työskentelee tanssin lisäksi muun muassa kevyen musiikin, oopperan, television ja taideteollisuuden aloilla.

Kuntun uraa leimaa monipuolisuus sekä tunnistettavan omaleimainen ilmaisu. "Pyrkimyksenäni on aina sukeltaa kulloisenkin teoksen ydinkysymykseen ja ydintunteisiin - tukea niitä tai vaihtoehtoisesti luoda vastavoimaa".
 

Tero Saarinen

Tero Saarinen (kuva: Tanja Ahola) on tehnyt merkittävän kansainvälisen uran sekä tanssijana että koreografina. Hän on luonut yli 40 kantaesitystä, vuonna 1996 perustamalleen Tero Saarinen Companylle sekä tilaustöinä muille ryhmille.

Muun muassa hollantilainen Nederlands Dans Theater (NDT1), ranskalaiset Lyonin, Marseillen sekä Lorrainen baletit, portugalilainen Ballet Gulbenkian, Korean kansallinen tanssiryhmä, israelilainen Batsheva Dance Company, ruotsalainen Göteborgin oopperan baletti sekä Suomen kansallisbaletti ovat esittäneet Saarisen töitä ohjelmistoissaan.

Tero Saarinen tunnetaan omaperäisestä, tasapainolla ja epätasapainolla leikittelevästä, rujonkauniiksi luonnehditusta liikekielestä ja kehittämästään TERO-tekniikasta. Hänen laajaa kansainvälistä kiitosta saaneille teoksilleen on ominaista myös elämyksellinen kokonaistaideteosmaisuus. Saarinen on saanut lukuisia tunnustuksia taiteellisesta työstään kotimaassa ja kansainvälisesti.

 

Iiris Autio on työskennellyt Tero Saarinen Companyn toiminnanjohtajana ja Tero Saarisen työparina vuodesta 2001.

Nykyisen työnsä ohella Autio tunnetaan taidejohtamisen ja kulttuuriviennin asiantuntijana. Hän on toiminut muun muassa opetusministeriön, ulkoministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön kulttuurivientihanketyöryhmissä, Tekesin Vapaa-ajan palvelut -ohjelman johtoryhmässä sekä valtion tanssitaidetoimikunnan strategiatyöryhmässä. Hän oli asiantuntijajäsen opetus- ja kulttuuriministeriön asettamassa teattereiden, museoiden ja orkestereiden valtionosuusjärjestelmän uudistusta valmistelevassa työryhmässä.

Haku