Teatterimuseo

Taiteilijatapaamisessa 16.9. Asko Sarkola

29.08.2023

Teatterimuseon syyskauden taiteilijatapaamisten teemana on suomalainen teatterikoulutus. Toimittaja Kirsikka Moringin ja vaihtuvan taiteilijavieraan keskusteluista rakentuu neliosainen pohdinta suomalaisen teatterikoulutuksen vuoristoradasta, juurista ja kansainvälistymisestä.

Sarjan ensimmäinen vieras on näyttelijä, teatterinjohtaja Asko Sarkola, jonka opettajiin Svenska Teaterskolanissa vuosina 1963–1966 kuului Konstantin Stanislavskin Suomeen emigroituneita oppilaita. Sarkolan kanssa muistellaan aikaa, jolloin näyttelijä oli teatterin tärkein elementti, taiteen laatumittari ja oman henkilökohtaisen karismansa kasvattaja.

Taiteilijatapaamisessa Asko Sarkola
Lauantaina 16.9.2023 klo 13–14.30
Museon pääsylipulla tai Museokortilla


Asko Sarkola tunnetaan näyttelijänä teattereissa, televisiossa, elokuvissa ja radiossa niin suomen- kuin ruotsinkielisissä tuotannoissa. Näyttelijäntyön lisäksi Sarkola on toiminut teatterinjohtajana 1970-luvulta lähtien, ensin Lilla Teaternissa ja sitten Helsingin Kaupunginteatterissa. 1980-luvun alkupuolella hän toimi Teatterikorkeakoulun professorina. Sarkola on vaikuttanut myös suomen ruotsinkielisissä ja pohjoismaisissa teatterijärjestöissä.

Sarkola siirtyi eläkkeelle Helsingin Kaupunginteatterin johtajan toimesta loppuvuonna 2016. Eläköityminen mahdollisti paluun vanhaan ammattiin, näyttelijäksi. Sarkolan tuorein elokuva on Kari Hotakaisen romaaniin perustuva Ihmisen osa, joka ilmestyi 2018. Viimeaikaisia näyttämötöitä ovat mm. Turun Kaupunginteatterin Kaksi paavia vuonna 2022 ja Svenska Teaternin Pappan ja Innan Avfjärd vuosina 2022–23. Moni tunnistaa Sarkolan äänen Ylen pitkäaikaisimman kuunnelmasarjan, Knallin ja sateenvarjon kertojana.

Kuva: Florian Zeller: Innan avfärd, Svenska Teatern 2022. Kuvassa Asko Sarkola, Sophia Heikkilä, Johanna af Schultén. Kuva: Christian Jakowleff / Svenska Teatern.

Haku