Taiteilijatapaamisessa 17.2. Markku Hakuri
31.01.2024
"Olen tekijä, jonka työskentely ei etene loogista ja ymmärrettävää rataansa alusta loppuun saakka. Minulle taiteen tekeminen on epäjohdonmukaista poukkoilua, epävarmuutta ja tietoista riskinottamista ja ennen kaikkea vapautta."
Teatterimuseon helmikuun taiteilijavieras on kuvataiteilija, lavastaja Markku Hakuri. Häntä haastattelee lauantaina 17.2. professori Ossi Naukkarinen.
Markku Hakuri on toiminut kuvataiteilijana vuodesta 1976 lähtien ja osallistunut lukuisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin niin koti- kuin ulkomailla. Vuosina 2000–2012 hän toimi Aalto yliopistossa ympäristötaiteen professorina.
Aktiivisen taiteilija- ja opettajauransa lisäksi Hakuri on toiminut lavastajana ja visualisoijana ja suunnitellut ympäristötaideteoksia. Viimeisimmät lavastukset ovat Rintamamiestalo Kuopion kaupunginteatteriin 2021, Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti, Helsingin Kaupunginteatteriin 2018 ja Kohtalon voima Tampereen oopperaan 2016.
Hakurin mielestä taiteen tärkein merkitys liittyy sen mahdollisuuteen toimia tuntemattoman, ”alitajunnan”, ja todellisuuden välittäjänä – elämyksen kielenä. Taide on tekijänsä luoma kertomus omasta maailmastaan ja suhteesta ympäröivään todellisuuteen. Hakurille taide merkitsee maailmassa olemisen sanakirjaa, jonka sisällön määrittelee kuvittelun ja tiedon kohtalonyhteys.
Aalto-yliopiston professori Ossi Naukkarinen keskustelee Markku Hakurin kanssa lavastamisen, teatterin ja kuvataiteen suhteista. Onko lavastus arkkitehtuuria? Ovatko maalaukset lavasteita? Mille? Miten ympäristötaide ja teatterityö ruokkivat toisiaan? Ovatko lavastukset kertomuksia? Ajatuksia vaihdetaan myös taiteen opettamisesta ja taiteilijan tehtävästä nykymaailmassa.
TAITEILIJATAPAAMISESSA MARKKU HAKURI
Lauantaina 17.2. klo 13–14.30
Teatterimuseon pääsylipulla tai Museokortilla
Tilaisuus striimataan Teatterimuseon YouTube-kanavalle, jonne se jää myös jälkikäteen katsottavaksi.