Teatterimuseo

Taiteilijatapaamisessa 9.4. Pirkko Saisio

23.03.2022

Huhtikuun toisena lauantaina Teatterimuseon Maneesiin saapuu kirjailija, ohjaaja, näyttelijä Pirkko Saisio. Taiteilijatapaamisessa häntä haastattelee toimittaja Kirsikka Moring. Kevätkauden taiteilijatapaamiset linkittyvät Suomen Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlanäyttelyyn ”Yleisö oli raivoissaan ihastuksesta!”.

Pirkko Saisio on romaani- ja näytelmäkirjailija, joka on myös ohjannut useita näytelmätekstejään näyttämölle. Hän aloitti opinnot Suomen teatterikoulun dramaturgilinjalla, mutta valmistui näyttelijälinjalta vuonna 1975. Samana vuonna ilmestyi Saision esikoisromaani Elämänmenoa. Teos palkittiin J.H. Erkon palkinnolla vuoden parhaasta esikoisteoksesta.

Valmistumisensa jälkeen Pirkko Saisio työskenteli hetken näyttelijänä Rovaniemen kaupunginteatterissa, mutta jättäytyi vapaaksi kirjailijaksi, ohjaajaksi ja näyttelijäksi jo vuonna 1976. Saisio on kirjoittanut omalla nimellään, sekä taiteilijanimillä Jukka Larsson ja Eva Wein yli 20 romaania, yli 30 näytelmää, televisiosarjoja, elokuvakäsikirjoituksia ym. Hän on urallaan näytellyt ja ohjannut Kansallisteatterissa, Ryhmäteatterissa, Lilla Teaternissa ja Helsingin, Espoon, Turun, Tampereen, Lahden ja Lappeenrannan kaupunginteattereissa.

Esikoiskirjan palkinnon jälkeen Saisio on palkittu lukuisia kertoja, mm. valtion kirjallisuuspalkinnoilla ja Suomen näytelmäkirjailijaliiton Lea-palkinnoilla. Hän voitti Finlandia-palkinnon vuonna 2003 teoksellaan Punainen erokirja, ja on ollut palkintoehdokkaana lukuisia kertoja – viimeksi Passiolla vuonna 2021. Suomi-palkinnon hän sai vuonna 2002 ja Pro Finlandian vuonna 2007.

TAITEILIJATAPAAMISESSA PIRKKO SAISIO
Lauantaina 9.4.2022 klo 13–14.30
Museon pääsylipulla tai Museokortilla

Kuva: Tuomo Manninen / Suomen Kansallisteatteri.

Taiteilijatapaaminen striimataan museon YouTube-kanavalle, jonne se jää tallenteena katsottavaksi myös tilaisuuden jälkeen.


Keväällä taiteilijatapaamisten sarjassa vielä:
Lauantaina 7.5. klo 13.00 Kansallisteatterin pääjohtaja, ohjaaja Mika Myllyaho
(HUOM AIKA MUUTTUNUT!)

 

Haku