Teatterimuseo

Taiteilijatapaamisessa Tiina Puumalainen ja Teppo Järvinen

05.04.2024

Teatterimuseon huhtikuun taiteilijatapaamisessa työpari ohjaaja Tiina Puumalainen ja skenografi Teppo Järvinen kertovat ammateistaan, toteuttamistaan produktioista ja metodistaan. Puumalainen ja Järvinen ovat kumpikin työskennelleet teatterialalla yli 30 vuotta, josta noin puolet yhdessä. Kaksikko tunnetaan erityisesti visuaalis-koreografisesta näyttämökielestään.

Keskustelussa ovat mukana heidän kanssaan monia teoksia toteuttaneet tanssija-koreografit Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen.

Tiimi on työskennellyt viimeksi yhdessä mm. LEAR-näytelmän parissa (Suomen Kansallisteatteri, The WILD Company -yhteistyö), ja sitä ennen Kuolemantanssi-teoksessa (Tampereen Työväen Teatteri). Uusia yhteisiä töitä heillä on tekeillä The WILD Companyssa.
 
Taiteilijatapaaminen liittyy Teatterimuseossa parhaillaan esillä olevaan Puumalaisen ja Järvisen Synnyt / Origins -näyttelyyn.


TAITEILIJATAPAAMISESSA TIINA PUUMALAINEN JA TEPPO JÄRVINEN
Lauantaina 20.4 klo 13–14.30
Teatterimuseon pääsylipulla tai Museokortilla

 

KESKUSTELIJOISTA:
 
Tiina Puumalainen on teatteriohjaaja & käsikirjoittaja. Hänen töitään on vuosikymmenien mittaan nähty pienillä ja suurilla näyttämöillä yli sadassa produktiossa – draamaa, klassikkoja, komediaa, musiikkiteatteria, tanssi- & nukketeatteria ja oopperaa. Puumalainen on toiminut sekä instituutioteatterien että vapaiden ryhmien ohjaajana. Hän on myös kirjoittanut, dramatisoinut, sovittanut ja kääntänyt useita näytelmiä.

”Minua kiinnostaa erityisesti teatterin eri lajien yhdistely koreografiseksi ja visuaaliseksi dramaturgiaksi. Inspiroidun teoksista, joiden kerrontaan monilajisuus tuo jotakin erityistä ja ainutlaatuista. Kirjoitan aina teostemme lähtökohdaksi esityslibreton, joka perustuu visuaaliseen suunnitteluun ja poikkitaiteelliseen kerrontaan – se muodostaa työryhmälle selkeät raamit ja antaa jokaisen osaamiselle luovaa tilaa.”
 

Teppo Järvinen on lavastanut yli 90 näyttämöteosta sisältäen useita kotimaisia kantaesityksiä, kansainvälistä nykydraamaa, klassikoita, tanssiteoksia, musikaaleja ja oopperoita monenlaisille näyttämöille ympäri Suomea. Järvinen on suunnitellut satakunta lavastusta televisioon sekä toiminut kahden elokuvan lavastajana. Lavastusten ohella hän on suunnitellut näyttelyarkkitehtuuria ja näytelmien grafiikkaa, tehnyt taide- ja arkkitehtuurijulkaisujen taittoja sekä toiminut esitysten puku-, valo- ja videosuunnittelijana.

”Lavastajana koen yhdeksi tärkeimmäksi tehtäväkseni tarinan fokuksen ylläpidon, siihen kun voi vaikuttaa visuaalisesti monella tapaa. Samoin liike on olennainen osa taidettani – olen kai jonkinlainen wannabe-koreografi, koska kineettiset lavasteet ja niiden liikekoreografia ovat usein minulle olennainen osa teosta ja sen dramaturgiaa.”
 
 
Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari-Jääskö ovat Suomen kaikkien aikojen menestynein kilpatanssipari, joka on työskennellyt yhdessä vuodesta 1989 lähtien. Lapualla 1965 syntynyt Jukka Haapalainen ja Oulussa 1966 syntynyt Sirpa Suutari-Jääskö aloittivat tanssimisen tahoillaan jo 5-vuotiaina edeten menestyksekkään kilpatanssiharrastuksen pariin. He yhdistivät voimansa tanssiammattilaisina vuonna 1989 ja voittivat yli 30-vuotisen uransa aikana lukuisia kansainvälisiä mestaruuksia.

Haapalainen ja Suutari-Jääskö vetäytyivät kilpa-areenoilta vuonna 2002, ja ovat sittemmin jatkaneet merkittävää uraansa esiintyjinä, alan huippujen kansainvälisinä kouluttajina sekä luennoitsijoina ja tuomareina. Keväällä 2024 he perustivat tanssialan The Majestic -festivaalin Brightoniin. Kotimaassa he opettavat tanssia omalla Haapalainen Suutari-Jääskö Dance Studiollaan. Sirpa ja Jukka ovat toimineet aktiivisesti sekä tanssijoina että koreografeina lukuisissa produktioissa teattereissa ja tanssiteoksissa sekä televisiossa.
 
”Tanssilla on meille vielä paljon annettavaa ja inspiroidumme kokonaisuuksista, jotka synnyttävät voimakkaita tunteita. Nautimme erityisesti tarinallisuudesta. Vahvat tekstit, inspiroiva musiikki ja tarve ilmaista tärkeitä teemoja ovat lähtökohtina koreografian syntymiseen”

 

Haku