Teatterimuseo

Tammikuun residenssihaku aukeaa!

15.11.2023

Tarjolla tilaa treenata ja kehittää ideaasi!

Teatterimuseo on esittävien taiteiden (teatteri, tanssi, ooppera, sirkus, esitystaide) valtakunnallinen vastuumuseo, joka toimii Helsingissä Kaapelitehtaalla. Teatterimuseo tarjoaa vuosittain tilaresidenssin kahdelle esittävien taiteiden ammattilaiselle tai työryhmälle. Residenssit ajoittuvat tammikuulle ja elokuulle. Haku tammikuun 2024 residenssijaksolle on nyt käynnissä.

Tarjoamme tilan, tekniikkaa ja työkavereita. Residenssijakson aikana voi valmistua teos, mutta myös jotain muuta yleisön kanssa vuorovaikutuksessa olevaa toimintaa.

Residenssitoiminta käynnistyi vuonna 2022. Ensimmäinen museossa työskennellyt taiteilija oli koreografi Favela Vera Ortiz. Elokuussa residenssissä oli muusikko, beatboxaaja Venla Ilona Blom. Tammikuussa 2023 residenssiin saapuivat ohjaaja, elokuvantekijä Vilma Tihilä ja tanssija, koreografi Arttu Peltoniemi. Elokuussa 2023 museossa treenasi Vilus.art-työryhmä, Vilhelmiina Sinervo, Ines Kakkonen ja Mercedes Krapovickas.

Keväällä 2024 Maneesi ei näyttelykäytön takia ole vapaana, vaan residenssitaiteilijalle tarjotaan museon vaihtuvien näyttelyiden Black Box -tilaa ajalle 15.–28.1.2024. Jos nuo viikot sopivat kalenteriisi ja kaipaat projektillesi tilaa treenata ja kehittyä, esittele meille ideasi ja lähetä hakemus viimeistään 3.12.2023!

(Kuvassa Vilus.art-ryhmä residenssijaksollaan Maneesissa. Kuva: Heikki Suomi.)


TEATTERIMUSEON TILARESIDENSSI

Milloin?

2.–15.1.2024

Kenelle?

Esittävien taiteiden ammattilaiselle tai pienelle ryhmälle.
Teatterimuseoon työsuhteessa olevat eivät voi hakea residenssiin.

Mitä?

Museo tarjoaa Black Box -tilan, treeni- ja esitysaikaa, PA-laitteiston ja hiukan valoja, projektin tiedotuksen, museon henkilökunnan tuen ja työyhteisön residenssin ajaksi.

Museo odottaa yleisölle avointa tai yleisön kanssa tapahtuvaa toimintaa, avoimia harjoituksia, keskusteluja, työpajoja tms. Residenssijaksolla voi valmistua esitys, mutta residenssi voi tähdätä myös johonkin muuhun lopputulokseen. Residenssistä kerrotaan museon viestinnässä ja residenssijakso dokumentoidaan museon arkistoon yhdessä sovittavalla tavalla.

Taideprojektin on liityttävä yhteen tai useampaan museon tallennusvastuualueeseen. Residenssi tapahtuu museon tiloissa, ainakin osin museon ollessa auki yleisölle, mikä saattaa asettaa rajoituksia sille, millaista projektia tilassa voi treenata. Black Box -tila on suljettavissa ja yksinomaan residenssikäytössä.

Miten?

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi sähköpostitse osoitteeseen tiedotus@teatterimuseo.fi. Liitä mukaan enintään kahden liuskan mittainen ideapaperi, josta käy ilmi millaisesta projektista on kysymys, miten se soveltuu museon tilaan, mikä on residenssijakson lopputulos ja millaista yleisövuorovaikutusta residenssin aikana syntyy. Liitä mukaan myös ansioluettelosi.

Lähetä hakemuksesi viimeistään 3.12. Mahdolliset jatkokeskustelut käydään ja päätös residenssitaiteilijasta tehdään joulukuun puoleen väliin mennessä.

Tiedustelut: tiedotus@teatterimuseo.fi

Tarkempia tietoja tilasta ja tekniikasta:

Tila: Black Box, betonilattia
Pinta-ala: 117 m2
Katsomo: Irtotuoleista
PA-laitteisto: liikuteltava, rakennetaan tilaan tarvittaessa

 

Aiempien residenssitaiteilijoiden ajatuksia residenssijaksosta voit lukea blogikirjoituksista:

Venla Ilona Blom: Kaaos = tikkaat

Arttu Peltoniemi ja Vilma Tihilä: Lappushow ja kurkkivia kävijöitä

Vilhemiina Sinervo ja Ines Kakkonen: Kokeilemista, jakamista ja hassuttelua

Haku