Teatterimuseo

Tammikuun tilaresidenssi KÖTT-kollektiiville

19.12.2023

Teatterimuseon tammikuun tilaresidenssiin on valittu KÖTT-kollektiivi, eli tanssitaiteilijat Anni Kaila, Karoliina Loimaala ja Anna Stenberg teoksellaan Harp. Harp on suomalaisista ja antiikin kreikkalaisista mytologioista ammentava tanssirunoteos kuoleman ja uudelleensyntymisen rituaaleista. Työryhmä tutkii länsimaisen kulttuurihistorian traagisia naiskohtaloita ja punoo niitä yhteen uudemman populaarikulttuurin vaikutteiden kanssa puhuttelevaksi nykyesitykseksi. Harp saa ensi-iltansa myöhemmin vuonna 2023 tai 2024.

KÖTT on vuonna 2018 perustettu kolmen tanssitaiteilijan kollektiivi, joka yhdistää työssään tanssia ja kirjoitusta. KÖTT-kollektiivin edellinen ensi-ilta GARNNN nähtiin elokuussa 2022 Galleria Albert XI:ssä Helsingissä. Kaila, Loimaala ja Stenberg työskentelevät Teatterimuseossa tammikuun kahdella ensimmäisellä viikolla. Työskentely tapahtuu osin museon aukioloaikoina, joten museokävijöiden on mahdollista seurata treenejä. Residenssin tuloksia nähdään myös Harp-demoesityksessä lauantaina 13.1. klo 15, jota pääsee seuraamaan museon pääsylipulla tai Musekortilla.

Anni Kaila, Karoliina Loimaala ja Anna Stenberg odottavat residenssijaksolta paitsi aikaa ja mahdollisuutta syventyä tulevan teoksen valmisteluun, myös vuorovaikutusta museokävijöiden kanssa. Work-in-progress-tyyppiset demoesitykset ja keskustelu katsojien kanssa vaikuttavat teoksen kehittymiseen. Teatterimuseo toivottaa KÖTT-kollektiivin residenssitaiteilijat lämpimästi tervetulleiksi museoon!

Teatterimuseon tilaresidenssiohjelma käynnistyi vuonna 2022, jolloin museossa työskentelivät koreografi Favela Vera Ortiz ja muusikko Venla Ilona Blom. Vuoden 2023 tammikuussa museossa työskentelivät ohjaaja, elokuvantekijä Vilma Tihilä ja tanssija, koreografi Arttu Peltoniemi ja elokuussa sirkusta, tanssia ja akrobatiaa yhdistellyt Vilus.art, eli Vilhelmiina Sinervo, Ines Kakkonen ja Mercedes Krapovickas. Myös syksyn residenssitaiteilija on jo valittu, joten seuraavan kerran tilaresidenssihaku aukeaa marras–joulukuussa 2024 ja koskee vuoden 2025 residenssijaksoja.

 

Kuva:
KÖTT-kollektiivi: GARNNN (2022). Vasemmalta: Anni Kaila, Anna Stenberg, Karoliina Loimaala. © Jo Hislop

 

TYÖRYHMÄ:

Anni Kaila on Helsingissä asuva tanssitaiteilija, joka työskentelee usein tekstin ja runouden kanssa ja nauttii poikkitaiteellisesta yhteistyöstä. Anni valmistui tanssitaiteen maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta, kandidaatin tutkintonsa hän on suorittanut Amsterdam Theaterschoolissa. Anni on työskennellyt tanssijana useissa eri kokoonpanoissa esimerkiksi Itävallassa, Tanskassa, Hollannissa ja Saksassa. Tällä hetkellä hän on kiinnostunut monipuolisesta esiintyjäntyöstä sekä kirjoittamisen ja kielen mahdollisuuksien tutkimisesta ruumiillisissa prosesseissa.

Karoliina Loimaala on Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta valmistunut koreografi. Aiemmin hän on valmistunut tanssitaiteilijaksi Brysselin P.A.R.T.S.:sta. Koreografina hän työskentelee erityisesti kosketuksen, tunnekehon, esineiden materiaalisuuden ja tekstin kanssa. Hän on työskennellyt koreografina ja opettajana eri puolilla Eurooppaa, Intiassa, Brasiliassa ja Beninissä. Ajoittain hän työskentelee tanssijana muille koreografeille, viimeisimpinä Maya Olivan ja Catarina Neves Riccin teoksissa.

Anna Stenberg Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta valmistunut tanssi- ja näyttämötaiteilija. Hänen osaamisensa kattaa tanssin, improvisaation, laulun ja näyttelemisen tehtävät nykytanssiteoksissa, musikaaleissa ja näytelmissä. Viime vuosina hän on työskennellyt mm. Carl Knif Companyn, Petri Kekoni Companyn ja KÖTT-kollektiivin teoksissa.

Haku