Teatterimuseo

Tanssinäyttely tanssivalle kansalle!

17.03.2020

Olet tansseissa. Foksi alkaa soida ja lattian poikki astelee vieras sinua hakemaan. Foksi ei ole ehkä vahvimpia lajejasi, mutta päätät lähteä mukaan. Osaat kyllä, muttet ole tanssinut tämän parin kanssa ennen ja kuluu hetki ennen kuin opitte tuntemaan toistenne tavan tanssia. Vähitellen yhdessä tanssiminen alkaa kuitenkin sujua. Toisen tapa on hieman erilainen kuin se, johon olet tottunut ja yhteisestä tanssista tulee hieman erilainen kuin kumpikaan teistä osasi odottaa. Mutta se on hieno! Foksia on tanssittu ennenkin, mutta juuri tällaista se on vain tämän parin kanssa, tässä hetkessä, juuri nyt.

Teatterimuseossa on tehty näyttelyitä ennenkin, muttei juuri tällaista juuri näiden kumppaneiden kanssa. Kun mahdollisuus lähteä tekemään pohjoismaista yhteistyötä Trondheimissa toimivan Norsk senter for folkmusikk og folkedansin ja tukholmalaisen Scenkonstmuseetin kanssa avautui, Teatterimuseo halusi olla mukana. Siitäkin huolimatta, että Everybody Dance! -näyttely käsittelee sosiaalista tanssia, joka ei ole museon ominta alaa eikä edes kuulu Teatterimuseon tallennusvastuualueeseen.

Sosiaalisella tanssilla tarkoitetaan tanssia, jossa korostuu tanssin yhteisöllinen – kirjaimellisesti sosiaalinen – ulottuvuus. Se on tanssia, jota varten ihmiset kokoontuvat yhteen nauttiakseen toistensa seurasta ja yhdessä tanssimisesta. Tai se on tanssia, jolla on erityinen tehtävä osana ihmisten välistä kanssakäymistä. Näin se eroaa tanssista esittävänä taiteena, jota on yleensä tarkoitus esittää ja katsoa, mutta ei jakaa yhdessä tanssimalla. Sosiaaliselle tanssille on ominaista, että siihen on helppo liittyä mukaan. Esittävässä taidetanssissa yleisön on useimmiten suotavaa pysytellä katsomon puolella.

Erilaiset osallistamisen ja osallistumisen muodot ovat Teatterimuseon strategian ydintä. Sosiaalinen tanssi sopiikin museoon erityisen hyvin, koska osallistuminen on siinä keskeistä.

Uuden näkökulman ottaminen tanssiin on ollut kiinnostavaa. On täytynyt kääntää katse museon omia kokoelmia laajemmalle ja etsiä aineistoa uusista suunnista. Kun aloitin projektissa lokakuun alussa, ensitöikseni aloin soitella eri ihmisille päästäkseni jyvälle siitä, mitä on sosiaalinen tanssi Suomessa. Nopeasti sain käsityksen ennen kaikkea siitä, että harrastus on uskomattoman monipuolinen ja suosittu! Olemme joutuneet rankalla kädellä rajaamaan, mitä voimme mahduttaa näyttelyyn.

Hyppäsin mukaan jo liikkeellä olevaan junaan. Näyttelysisällöt ja niiden toteutustavat oli pitkälti jo hahmoteltu. Omien ideoiden, tanssivan kansan taholta avautuneiden mahdollisuuksien, tiimissä asetettujen raamien, aikataulun ja käytettävissä olevien resurssien välillä täytyi tehdä työstöä, kompromisseja ja tiukkaa valintaa. Sosiaalisen tanssin koko kirjo Suomesta, Norjasta ja Ruotsista ei kaikkine ulottuvuuksineen millään mahdu yhteen näyttelyyn!

Rajasimme tanssin liikuntaharrastuksena ja taiteen opiskeluna aiheen käsittelyn ulkopuolelle. Silti tanssin muotoja oli enemmän kuin pystyimme ottamaan mukaan näyttelyyn. Olemme dokumentoineet tanssia itse, hyödyntäneet ihmisten omia tanssivideoita ja kolunneet arkistoja. Erityisesti arkistokuvia läpikäydessä tajusin, miten moneen tilanteeseen tanssi kuuluu. Kadunvaltauksesta alkaen ihmiset tanssivat lähes missä ja milloin vain. Onko juhla edes juhla, jos siellä ei tanssita? Tai onko helpompaa tapaa tehdä arjesta juhlaa kuin tanssiminen?

Näyttely avataan Scenkonstmuseetissa Tukholmassa tänä kesänä. Sieltä näyttely siirtyy Trondheimiin ja meillä Helsingissä avajaisia vietetään tammikuussa 2023. Vaikka näyttelyn sisältö onkin jo valmis, ei työ ole vielä tullut päätökseensä. Seuraavaksi alamme suunnitella tapahtumia, joissa kävijät pääsevät toden teolla myös tanssimaan, kun Everybody Dance! on esillä Teatterimuseossa.

Parasta sosiaalisessa tanssissa on se, ettei ole yhtä oikeaa tapaa tanssia. Eikä ole muuten yhtä oikeaa tapaa tehdä näyttelyäkään. Uudelta partnerilta oppii aina jotakin – eikä mikään voita tunnetta, kun alun hapuilu alkaakin sujua kuin tanssi.

Kaisa Tiainen
näyttelyn tuotantokoordinaattori

 

Kuva: Melissa Hanhirova / Museoviraston kuvakokoelmat, Historian kuvakokoelma, Helsinki Pride kokoelma. Käyttöoikeus CC BY 4.0.

 

Haku