Teatterimuseo

Tarpeisto pääroolissa

Se voi olla minkä kokoinen tahansa, mistä materiaalista ja missä olomuodossa hyvänsä. Se voi olla pieni kuin nuppineula tai suuri kuin dinosaurus. Se voi olla luonnosta löydetty kivi tai ihmisen valmistama esine. Näyttämöllä esineestä tulee tarpeistoa, jolla on rooli.

Tarpeisto pääroolissa -näyttely nostaa tarpeiston sen ansaitsemaan arvoon. Kokonaisuuden kannalta tarpeiston rooli on näyttämötaiteessa keskeinen sekä elementtinä että dramaturgian kuljettajana. Tarpeisto pääroolissa tarjoilee artefaktit symboleina, merkityksinä, materiaaleina, tekniikoina, esineinä, elementteinä, repliikkeinä, tarinoina – näkyen, kertoen, kantaaottaen ja kyseenalaistaen.

Näyttelyssä pääset herkuttelemaan tarpeistolla ja kurkistamaan tarpeistonvalmistajan työhuoneeseen sekä tutkimaan tarpeistoa ja sen roolia monista eri kulmista. Tarpeistoammattilaisen työ on ajattelua, tutkimista ja löytämistä. Se on menneisyyteen, nykyisyyteen ja tulevaisuuteen katsomista, luovuutta, rohkeutta kokeilla ja taitoa nähdä toisin. Tarpeisto osoittaa paikkaa tai aikaa, kuljettaa juonta, toimii vastanäyttelijänä, etäännyttää, asettaa rajoja, luo mielleyhtymiä, pakottaa ajattelemaan, ottaa kantaa, politikoi, vihastuttaa, koristaa, ihastuttaa, ällöttää ja naurattaa. Se on hermorata katsojan mielen ja näyttämökuvan välillä. Tarpeisto ei vain ole – se toimii.

Tämän näyttelyn nähtyäsi tiedät enemmän, näet enemmän, tunnet enemmän.

Tarpeisto pääroolissa -näyttely avataan yleisölle 9.10.2020 ja on avoinna toukokuun 30.5.2021 saakka. Teatterimuseon jälkeen näyttely kiertää eri puolilla Suomea.

Näyttely avattiin koronan takia pienimuotoisesti työryhmän kesken torstaina 8.10.2020. Näyttelyn avajaispuheen piti näyttelijä Seela Sella. Tallenne on nähtävissä tässä.

 


Työryhmä:

Näyttelytoimikunta: Pipsa Keski-Hakuni, Antti Hosia, Irene Lång, Mirja Arkonsuo, Maarit Sallinen, Mikko Salmi, Mari Heinonen, Sirpa Törmä, Mira Rokkanen ja Janika Holm

Näyttelykoordinaattori: Antti Hosia
Käsikirjoitus: Näyttelytoimikunta & Eeva Kemppi
Visuaalinen suunnittelu: Pipsa Keski-Hakuni ja Mikko Salmi
Näyttelytilan graafinen suunnittelu: Janika Holm
Markkinoinnin graafinen suunnittelu: Antti Hosia
Valosuunnittelu: Tomi Tirranen
Eläinstudion taustakankaan maalaus: Hannu Keski-Hakuni
Eläinstudion äänisuunnittelu: Erno Hulkkonen
Lukija: Jarmo Heikkinen
Eläneet nuket -osaston suunnittelu: Heini Maaranen / Aura of Puppets
Kiertuevastaava: Sirpa Törmä
Näyttelytekstien käännökset: Jesper Karlsson

Toteutus: näyttelytoimikunta, Anu Sallinen, Maria-Johanna Peura, Maija Tikka
 

Näyttelyn toteuttamista ovat tukeneet:

Tarpeisto logot

Haku