Teatterimuseo

Tarpeisto pääroolissa

Näyttely kiertueella!

Se voi olla minkä kokoinen tahansa, mistä materiaalista ja missä olomuodossa hyvänsä. Se voi olla pieni kuin nuppineula tai suuri kuin dinosaurus. Se voi olla luonnosta löydetty kivi tai ihmisen valmistama esine. Näyttämöllä esineestä tulee tarpeistoa, jolla on rooli.

Tarpeisto pääroolissa -näyttely nostaa tarpeiston sen ansaitsemaan arvoon. Tarpeiston rooli on näyttämötaiteessa keskeinen sekä elementtinä että dramaturgian kuljettajana. Tarpeisto pääroolissa tarjoilee artefaktit symboleina, merkityksinä, materiaaleina, tekniikoina, esineinä, elementteinä, repliikkeinä, tarinoina – näkyen, kertoen, kantaaottaen ja kyseenalaistaen.

Tarpeistoammattilaisen työ on ajattelua, tutkimista ja löytämistä. Se on menneisyyteen, nykyisyyteen ja tulevaisuuteen katsomista, luovuutta, rohkeutta kokeilla ja taitoa nähdä toisin. Tarpeisto osoittaa paikkaa tai aikaa, kuljettaa juonta, toimii vastanäyttelijänä, etäännyttää, asettaa rajoja, luo mielleyhtymiä, pakottaa ajattelemaan, ottaa kantaa, politikoi, vihastuttaa, koristaa, ihastuttaa, ällöttää ja naurattaa. Se on hermorata katsojan mielen ja näyttämökuvan välillä. Tarpeisto ei vain ole – se toimii.

Tarpeisto pääroolissa -näyttely oli esillä Teatterimuseossa 9.10.–30.11.2021. Näyttelyaika jäi lyhyeksi koronapandemian takia ja näyttely onkin palaamassa museolle kevätkaudella 2023. Sitä ennen näyttelyn pienennetty versio tekee kierroksen suomalaisissa teattereissa syksyllä 2021.

Ensimmäisenä Tarpeisto pääroolissa -kiertonäyttely avataan Oulun teatterin lämpiössä elokuussa, missä se on nähtävissä syyskuun loppuun. Lokakuussa näyttely vierailee Rovaniemellä ja marraskuussa Kajaanissa.

Näyttelyä varten on koottu videoita ja äänitallenteita, joissa tarpeistoammattilaiset kertovat työstään, tarpeiston merkistyksestä ja valmistamisesta. Tarinoita voit nyt kuunnella myös kotoa käsin osoitteessa www.tarinasoitin.fi/tarinoitatarpeistosta!


Näyttelyn toteuttamista ovat tukeneet:

Tarpeisto logot

Haku