Teatterimuseo

Teatterimuseo muutosten kynnyksellä

16.05.2018

Kuluva kevät ja koko mennyt toimintavuosi on ollut vauhdikas. Teatterimuseon toiminta-alueella kaikki osaset tuntuvat olevan suuressa muutoksessa juuri nyt. Esittävien taiteiden kenttä, jonka yhteisenä äänenä Teatterimuseo toimii, on toki ollut muutoksessa koko Teatterimuseon 60-vuotisen olemassaolon ajan. Muutos jatkuu ja vauhti vain kiihtyy.

Lisäksi vaikuttaa siltä, että kaikki keskeiset vaikuttajat hiovat esittävien taiteiden strategisia tavoitteita uuteen uskoon juuri nyt, samaan aikaan. Pitkään työn alla ollut VOS-uudistus on keskusteluttanut eri toimijoita, samaan aikaan Helsingin kaupungin taholla on toteutettu ratkaisevasti kulttuurikenttään vaikuttava hallinnonuudistus. Muutokset asettavat odotuksia ja vaateita myös Teatterimuseon suuntaan. Ollakseen valtakunnallinen erikoismuseo, jatkossa vastuumuseo, museon tulee elää muutoksissa mukana.

Maaliskuussa museo kutsui esittävien taiteiden taide- ja tiedekentän edustajia avoimeen keskusteluun Teatterimuseon tulevaisuuden linjauksista. Paikalla oli aktiivisia keskustelijoita puolensataa ja paljon lisäkommentteja saatiin somen kautta. Osanotto oli todella ilahduttavan runsasta ja moniäänistä.

Me emme tarkkaan tiedä, miten teatteri- ja orkesterilain todellisuudessa käy, mutta prosessin aikana uuden lain työnimeksi on esitetty lakia esittävistä taiteista. Hieman etukenossa Teatterimuseossa on käynnistetty strategiatyö, jossa pohditaan, miten tuon entistä laajempaan aluevastuuseen viittaavan muutoksen tulisi heijastua museon työhön. Muuttui laki tai ei Teatterimuseo on kehittymässä hitaasti tai nopeasti kaikkien esittävien taiteiden museoksi.

Yleisön tarpeet ja toiveet elävät

Teatterimuseo on tunnettu toiminnallisena museona ja teatterin keinoin tapahtuvan oppimisen asiantuntijana. Suomen Kulttuurirahasto on käynnistänyt suurprojektin, jolla koko museokentän yleisölähtöisyyttä halutaan korostaa. Tavoite on erityisen Museovisio-hankerahoituksen turvin monipuolistaa, päivittää ja parantaa suuren yleisön kävijäkokemuksia eri museoissa.

T eatterimuseossa on tiiviisti mietitty, mitä kaikkea uutta ja ennen kokematonta se voisi tarkoittaa meidän toiminnoissamme. Olemme nostaneet esiin muutamia aivan konkreettisia uusia toimintamalleja, jotka olisivat Teatterimuseossa toteutettavissa. Toivomme kovasti, että myös hankerahoituksesta päättävät löytävät hakemuksemme potentiaalin. Jos niin ei käy, voimme todeta, että itse hakuprosessikin käynnisti uudenlaista innovatiivista pohdintaa, joka jos kohta resurssien vuoksi ei olisikaan ehkä heti toteutettavissa, kuitenkin antaa osviittaa siitä mihin suuntaan Teatterimuseon yleisösuhdetta kehitetään.

Toiminta on ”seinistä kiinni”, muutto ja yleisötilojen kehittäminen Kaapelilla

Teatterimuseo ja Kaapelitehdas sijaitsevat alueella, joka on Helsingin nopeimmin muuttuvia kaupunkiympäristöjä. Sekä laajeneva Jätkäsaari että suuret muutostyöt itse Kaapelitehtaalla vaikuttavat tuleviin vuosiin. Tanssin talon rakentaminen osaksi Kaapelitehtaan kulttuurikeskusta on suuri haaste ja mahdollisuus. Toisaalta sekä sisällölliset tavoitteet että kävijäkokemuksiin kohdistuva kehitystyökin pakottavat museon pohtimaan tilaratkaisujaan luovasti ja siten, että ratkaisujen kanssa voidaan elää ainakin muutama kymmenen vuotta.

Teatterimuseo onkin vielä tänä vuonna siirtämässä arkistoaan ja esinekokoelmiaan uusiin tiloihin, joissa olosuhteet ovat kokoelmien kannalta paremmat ja tilaa on hieman enemmän. Samalla museon näyttelytiloja Kaapelilla laajennetaan monikäyttöisemmiksi ja näyttelytekniikkaa uudistetaan. Museon kävijämäärät ovat tuplaantuneet muutamassa vuodessa ja oletus on, että sekä uusi Tanssin talo että vieressä rakentuva uusi kaupunginosa lisäävät kävijämääriä entisestään. Tarvitaan siis sekä tilaa että nykykävijän kiinnostukseen vastaavia tapoja esitellä esittäviä taiteita.

Teatterimuseo ei ole paikallaan, vaan elää, kommunikoi ja reagoi ja uudistuu!

Raija-Liisa Seilo
museonjohtaja

 

Haku