Teatterimuseon ensimmäinen Digimuseo-näyttely avattu!

18.05.2022

Teatterimuseo avaa ensimmäisen virtuaalinäyttelynsä Digimuseo-palvelussa kansainvälisenä museopäivänä 18.5.2022. 360°-maisemassa liikkuva näyttely esittelee suomalaista lavastustaidetta ja pukusuunnittelua pienoismallien ja näyttämöpukujen kautta. Virtuaalista museokäyntiä rikastavat näyttelytekstien lisäksi valokuvat, videot, ääniklipit ja 3D-mallit.

Näyttely perustuu Teatterimuseon nyt jo purettuun Backstage-näyttelyyn. Näyttely oli avoinna vuosina 2010–2021 ja johdatti näyttämöille ja niiden taakse. Näyttely kuvattiin ennen sulkemista 360°-menetelmällä. Tämä virtuaaliversio keskittyy Backstagen lavastus- ja pukusuunnitteluosioihin ja sen tietosisällöt pohjautuvat alkuperäisiin näyttelyteksteihin ja -kuviin.

Näyttelyssä tutustutaan suomalaiseen teatterilavastukseen ja pukusuunnitteluun. Lavastuspienoismallit ja valokuvat kertovat eri aikakausien lavastustyyleistä Suomessa ja nostavat esiin taiteenalan murros- ja käännekohtia. Teatteripuvut esittelevät suomalaista pukusuunnittelua ja ne edustavat kolmea eri teemaa: William Shakespearen (1564–1616) näytelmiin suomalaisissa teattereissa tehtyjä pukuja sekä fantasiapukuja ja materiaalikokeiluja. Lisäksi mukana on joitakin tanssipukuja.

Digim_porvari

Esimerkkinä erikoisemmista materiaaleista näyttelyssä nähdään tämä Sari Salmelan suunnittelema sanomalehtipaperipuku Helsingin Kaupunginteatterin esitykseen Porvari aatelismiehenä vuodelta 2002. Kuva: Heikki Suomi.

Teatterimuseon puku- ja pienoismallinäyttelyssä vieraillaan Digimuseo.fi-palvelun kautta. Palvelu toimii kaikilla päätelaitteilla eikä se vaadi erillisen sovelluksen asentamista laitteelle. Vierailu virtuaalimuseossa on maksutonta.

Siirry Teatterimuseon Digimuseo-näyttelyyn tästä!

Vaikka menneistä esityksistä jäänyt esineistö on ihastuttavaa, ei teatteria voi täysin sulkea vitriiniin tai ripustaa seinille. Me tarjoamme sinulle mahdollisuuden kokea itse. Tuntuma, ymmärtäminen ja teatterin ihme kirkastuvat tekemällä. Arkadia-teatterissa voit päästää sisäisen näyttelijäsi valloilleen, pukeutua haluamaksesi roolihahmoksi ja nousta näyttämön valokeilaan. Voit myös kokeilla nukketeatteria oikeilla teatterinukeilla. Tervetuloa tutustumaan!