Teatterimuseo

Teatterimuseon kokoelmahallintajärjestelmän vaihto loppukirivaiheessa

22.09.2022

Teatterimuseon pitkäaikainen ja aikanaan juuri meidän tarpeisiimme rakennettu Ida-tietokanta on tullut elinkaarensa päähän. Museossa valmistaudutaan vaihtamaan kokoelmahallintajärjestelmää ja uutta järjestelmää määritellään käyttöömme parhaillaan.

Tuleva järjestelmämme on kotimaisen Disecin toimittama Yksa. Museokentällä Disec on toiminut vuodesta 2018 lähtien ja arkistokentällä pidempään. Yksaan voidaan luetteloida kaikki museon aineistot, myös Teatterimuseon museokentälle epätyypillisen laaja arkisto. Yksa tuo lisäksi mukanaan uusia ominaisuuksia sekä Finna-yhteensopivuuden.

Yksan uusia ominaisuuksia ovat esimerkiksi hierarkkisen luetteloinnin mahdollisuus kaikille aineistotyypeille ja digitaalisten massa-aineistojen käsittely, mikä helpottaa esimerkiksi suurten digitaalisten valokuva-aineistojen sekä luonnosaineistojen käsittelyä. Yksassa toteutuu myös mahdollisuus julkaista kokoelmiemme valittuja aineistoja Finnassa, mikä lisää kokoelmien saavutettavuutta ja näkyvyyttä. Tarkoituksemme on liittyä Finnaan ja julkaista siellä ensimmäiset aineistokokonaisuudet ensi vuoden aikana.

Tänä syksynä kokoelmapalvelumme ovat suljettuina Yksan määrittelytyön loppukirin takia. Syksyllä tehdään myös vanhan tietokannan tietojen siirto uuteen tietokantaan ja testataan järjestelmän toimivuus. Vuodenvaihteen jälkeen on tarkoituksemme ottaa uusi tietokanta omaan ja tutkijasalin asiakaskäyttöön.

Pian on jäljellä enää uuden tietokannan nimeäminen. Ida-tietokannalle nimen antoi suomalaisen teatterin ensimmäinen kansainvälinen tähti, Ida Aalberg. Kuka voisikaan toimia uuden tietokantamme kummina?

 

Haku