Teatterimuseo

Teatterimuseonkin aineistoa Kokoelmien avainobjektit -julkaisussa

20.09.2018

Jotkin museoesineet kykenevät symboloimaan laajojakin ilmiöitä. Miksi tietyt museoesineet muistetaan erityisen hyvin ja niitä rakastetaan? Kuusi Suomalaista museota ottivat selvää, minkälaisia avainobjekteja heidän kokoelmissaan on, ja miten tietyt museoesineet saavat avainmerkityksen.

Talllennus- ja kokoelmaverkosto TAKO:n pooli 6 toteutti Kokoelmien avaimet -hankkeen vuosina 2013–2014 ja nyt hankkeen lopputulos on julkaistu verkkojulkaisuna. Kokoelmien avaimet. Museokokoelmien tunnisteobjekteja johdattaa museoesinetutkimuksen teoriaan ja kertoo osallistujamuseoiden kokemuksista.

Hankkeessa olivat mukana Teatterimuseon lisäksi Aboa Vetus & Ars Nova -museo, Designmuseo, Jyväskylän taidemuseo, Suomen lasimuseo ja Suomen valokuvataiteen museo. Hanke toteutettiin museoissa työpajoissa, opintopiireissä ja kyselyitä käyttäen yhdessä yleisön ja sidosryhmien kanssa.

Teatterimuseon julkaisussa esiteltävät avainesineet ovat:

 • Canth, Minna 1895. Anna Liisa. Näytelmä kolmessa näytöksessä. Porvoo: WSOY. Ensiesitys 2.10.1895, Suomalainen Teatteri
 • Kaarlo Bergbomin työhuoneen kalustus
 • Kari Haklin negatiiviarkisto
 • Leo, Mona 1951. Käsinukke Janne
 • Nykytanssituotanto Ballet Pathétique -kuvatallenteet (koreografia Jorma Uotinen, Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmä 1989, myöhemmin myös Suomen Kansallisbaletti)
 • Renessanssityylinen miehen tyyppipuku
 • Snellman, Eero. Lavastusluonnos Suomen Kansallisteatterin tuotantoon Tsaari Feodor Joannovits 1917
 • Tampereen Työväen Teatterin arkisto vuosilta 1905–1992
 • Tandefelt, Liisi. Pukuluonnos Tampereen Työväen Teatterin tuotantoon My Fair Lady 1985
 • Teatteri- ja tanssitaiteen lehtileikekokoelma 1923–2010
 • Warén, Matti. Lavastuspienoismalli Suomen Kansallisteatterin tuotantoon R.U.R. 1928

Muiden mukana olleiden museoiden avainesineet sekä lisää tietoa hankkeesta löytyy Aboa Vetus & Ars Novan sivulta.

Runsaasti kuvitetun raportin on toimittanut museonjohtaja Johanna Lehto-Vahtera (Aboa Vetus & Ars Nova), ja sen muut kirjoittajat ovat Sanna Brander (Teatterimuseo), Kaisa Koivisto (Suomen lasimuseo), Helena Lahti (Suomen lasimuseo), Sofia Lahti (Suomen valokuvataiteen museo), Elli Liippo (Aboa Vetus & Ars Nova), Elisa Lindell (Jyväskylän taidemuseo), Eeva Mustonen (Teatterimuseo), Kirsi Nousiainen (Jyväskylän taidemuseo), Jaana Oikari (Jyväskylän taidemuseo), Anni Wallenius (Suomen valokuvataiteen museo) ja Merja Vilhunen (Designmuseo). Taustatoimituksesta ovat vastanneet Eeva Holkeri, Heidi Kukkonen ja Ilona Mäki. Julkaisun on taittanut graafikko Jari Nieminen ja se kuuluu poolin 6 hankeraporttien sarjaan.

Kokoelmien avaimet -hanke sai tukea Museoviraston innovatiivisista avustuksista.

Julkaisu löytyy Aboa Vetus & Ars Nova -museon verkkosivuilta: Kokoelmien avaimet. Museokokoelmien tunnisteobjekteja.

Haku