Teatterimuseo

Tieto- ja kuvapalvelu

Kokoelmien asiakaspalvelu on suljettu kesällä 20.6.–8.9.2024 välisenä aikana.

Teatterimuseon tietopalvelu vastaa sekä museon omaan materiaaliin että yleisesti teatteriin liittyviin tiedusteluihin. Asiakkaita palvellaan puhelimitse, sähköpostitse ja Kysy museolta  -palvelun kautta, sekä paikan päällä tutkijasalissa. Mikäli asiakas ei itse pääse tutustumaan museon arkistoon ja kokoelmiin, voidaan laajat selvitystyöt tehdä maksullisena tietopalveluna. Teatterimuseon arkiston valokuvakokoelmasta ja tarvittaessa myös muusta arkistoaineistosta toimitetaan digitaalisia kuvakopioita tilaajan käyttöön.

Yhteystiedot

KÄYNTIOSOITE: Kumpulantie 11, Helsinki
Käynnit vain sopimuksesta. Vierailija noudetaan sovittuna aikana ovelta.

Kulku Kumpulantieltä tutkijasaliin ei ole esteetön. Jos sinulla on liikkumisrajoite, mainitsethan siitä käyntiä sopiessasi, niin järjestämme sinulle esteettömän vierailun!

POSTIOSOITE: Kuortaneenkatu 3 C, 00520 Helsinki
PUHELIN: 040 1922 309
SÄHKÖPOSTI: tietopalvelu@teatterimuseo.fi

Tietopalvelu

Teatterintekijät, tutkijat sekä muut esittävistä taiteista kiinnostuneet voivat tutustua Teatterimuseon arkisto- ja esinekokoelmamateriaaliin ja käsikirjastoon tutkijasalissa, jossa on mahdollista myös kuunnella äänitteitä ja katsella kuvanauhoitteita. Tutkijasalissa kävijät voivat itse tehdä hakuja kokoelmatietokantaan, mutta tarvittaessa sen käytössä opastetaan. Laajemmat selvitystyöt tehdään maksullisena tietopalveluna, ks. hinnasto.

Käyntiajankohdasta sovitaan etukäteen.

Kuvapalvelu

Teatterimuseon arkistolla on laajat esittäviin taiteisiin liittyvät kuvakokoelmat. Arkistosta löytyy mm. esitys-, rooli- ja henkilökuvia. Monet henkilöarkistot sisältävät myös runsaasti valokuvia.

Teatterimuseon arkiston valokuvat ovat kaikkien asiakkaiden käytettävissä tutkijasalissa. Kuvapalvelu toimii siten, että asiakas sopii etukäteen käyntiajankohdasta ja tulee museon tutkijasaliin tutustumaan valokuvakokoelmiin.

Valokuvista voi tilata digitaalisia kuvakopioita sopimuksen mukaan (ks. hinnasto). Toimitusaika on yleensä seitsemän päivää. Kuvien käyttäjä luovuttaa Teatterimuseon kirjastoon yhden kappaleen tuotetta, jossa on käytetty arkiston valokuvia. Käytön jälkeen kuvatiedostot tulee hävittää.

Kuvien käyttöoikeus ja tekijänoikeus

Teatterimuseo ei automaattisesti omista käyttöoikeutta kaikkiin kokoelmissa oleviin kuviin. Ajallisesti uudemmassa materiaalissa tekijänoikeudet ovat useimmiten kuvaajalla, joten hänellä on myös oikeus määrätä kuvan käytöstä. Tämän vuoksi käyttöoikeutta tarkastellaan tilauksen yhteydessä aina kuvakohtaisesti.

Valokuvien käyttöoikeus on kertakäyttöinen ja kuvakohtainen. Saman kuvan uusintakäytön hinta on 50% edullisempi kuin kuvan alkuperäinen käyttömaksu. Kuvien käyttömaksu ei-kaupallisessa julkaisussa on 50 % pienempi kuin hinnastossa (ks. Hinnasto) ilmoitetut hinnat. Suurien kuvamäärien tilauksista on mahdollisuus saada paljousalennusta.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeus- ja intimiteettisuojan kunnioittamisesta (ks. Tekijänoikeuslaki). Kuvien julkaisemisen yhteydessä on mainittava Teatterimuseon arkisto ja valokuvaajan nimi. Tekijänoikeusmaksuista tilaaja sopii itse valokuvaajan kanssa.

 

Haku