Toisissa tiloissa juhlii syksyllä Teatterimuseossa

29.04.2024

ELÄVÄ UTOPIA – Toisissa tiloissa 20 vuotta

Suomalaisen esitystaiteen pioneeri Toisissa tiloissa -kollektiivi juhlii tänä vuonna 20-vuotista taivaltaan. Toisissa tiloissa aloitti toimintansa vuonna 2004 Nälkäteatterin piirissä ja on vuosien varrella kehittynyt Suomen yhdeksi merkittävimmäksi ja kansainvälisimmäksi esitystaiteen ryhmäksi, jolla on oma ainutlaatuinen estetiikka ja taiteellinen praktiikka.

Toisissa tiloissa -kollektiivin juhlavuoden ohjelmassa on näyttely ja esitystapahtuma Teatterimuseossa syksyllä 2024.

ELÄVÄ UTOPIA -NÄYTTELY

11.9.–20.10.2024 Teatterimuseon Studiossa

Juhlavuoden kunniaksi Teatterimuseossa toteutetaan Toisissa tiloissa -ryhmän 20-vuotista toimintaa esittelevä näyttely. Osallistavassa näyttelyssä kävijä pääsee kurkistamaan Toisissa tiloissa -ryhmän historiaan ja tutustumaan ryhmän taiteelliseen praktiikkaan lähietäisyydeltä sekä vierailemaan Toisissa tiloissa.

UTOOPPINEN ORGANISMI -esitystapahtuma

Lauantaina 14. ja sunnuntaina 15.9. Teatterimuseon Maneesissa

Esitystapahtuma Utooppinen organismi on katkeamaton harjoitteiden sarja, jossa Toisissa tiloissa -ryhmän kymmenen taiteilijaa esittävät yhteensä 40 ryhmän kehittämää harjoitetta 20 vuoden ajalta. Harjoitteiden sarjasta syntyy utooppinen tila ja kollektiivinen olento, jossa olemisen lähtökohtana on kokemuksellinen yhteys ei-inhimillisen maailman kanssa. Tapahtuma manifestoi pyrkimystä kohti vaihtoehtoista planetaarista tulevaisuutta, joka on kuitenkin kokemuksellisesti tavoitettavissa jo tänään.

”Ihmisen toivo on kaiken rajoittuneen ihmismuotoisuuden, kaiken ”humanismiksi” itseään kutsuvan selän takana, päättäväisesti ei-inhimillisessä. Se mikä meitä toisessa ihmisessä kauneimmillaan kohtaa aina ylittää ihmisen. Vain siihen, mitä ihminen ei ole, hän voi varauksetta luottaa – kiveen, kasviin, eläimeen, mereen, maahan ja avaruuteen. Vain sitä vasten hän voi kohdata, ymmärtää ja saada takaisin myös oman kokemuksensa erityislaadun.”

Esa Kirkkopelto: Yleistetyn antropomorfismin manifesti, 28.4.2004

Muut Toisissa tiloissa Juhlavuoden tapahtumat löydät Toisissa tiloissa -kollektiivin verkkosivuilta: https://toisissatiloissa.net/elava-utopia/

Kuva: Mika Elo.

* *

Toisissa tiloissa on kehittänyt vuosien aikana yli 200 ruumiillista ja kollektiivista harjoitetta, joiden yhteisenä aiheena on muodonmuutos ja ihmiselle vieraisiin olo- ja kokemusmuotoihin tutustuminen. Ryhmä on esittänyt ja opettanut harjoitteita erilaisissa tapahtumissa ja työpajoissa. Harjoitteiden pohjalta ryhmä valmistaa temaattisia esityskokonaisuuksia, kuten Porosafari, Humanoidihypoteesi, Suuri Koralliriutta ja Valaistumiskone, joita on esitetty lukuisilla eri festivaaleilla ja tuotantotaloissa sekä kotimaassa että ulkomailla.

Elävä utopia on sarja tapahtumia, joissa ryhmä esittää ja opettaa yleisölle harjoitteitaan kattavammin kuin koskaan aikaisemmin. Toisissa tiloissa toteuttaa juhlavuoden yhteistyössä Teatterimuseon, Esitystaiteen keskuksen ja Ylioppilasteatterin kanssa. Juhlavuoden tapahtumia tukee Suomen Kulttuurirahasto sekä Helsingin kaupunki ja Taiteen edistämiskeskus.