Tonton Duet muuntui Trietiksi!
11.08.2023
Vilus.art-työryhmän residenssijakso vauhdissa
Teatterimuseon Maneesissa tapahtuu taas, kun uusi taiteilijaresidenssijakso on päässyt vauhtiin. Residenssissä museolla 7.–31.8. työskentelee Vilus.art-työryhmä eli sirkustaiteilija Vilhelmiina Sinervo, tanssi- ja teatteritaiteilija Ines Kakkonen ja esiintyvä säveltäjä ja äänitaiteilija Mercedes Krapovickas. Viimeksi mainitun liittyminen työryhmään muunsi työstettävän teoksen Tonton Duetista Tonton Trietiksi!
Tonton Triet on liikkeellinen ja performatiivinen esitysteos, joka venyttää ihmiskehon mittasuhteita ja olemisen tapoja veikeällä tavalla. Se yhdistelee tanssi- ja paritekniikoita, sirkusta sekä fyysistä teatteria live-musiikkiin. Oranssit Tonton-hahmot soluttautuvat eri paikkoihin ja suhtautuvat ympäristöönsä uteliaan tutkivasti. Kasvottoman ja etäännyttävän Tonton-hahmon kautta työryhmä tutkii vuorovaikutusta ja inhimillistä olemista. Tontonin kautta vapautetaan tilaa erilaisille tulkinnoille.
Tonton on Vilus.art:in luoma konsepti, joka on lähtöisin Life after -nykysirkusteoksesta. Tontonin eri versiot ovat vierailleet aikaisemmin muun muassa ESSE-festivaaleilla Seurasaaressa, Chamäleon teatterissa Berliinissä sekä videotaiteen muodossa erilaisissa tilaisuuksissa. Teatterimuseon residenssissä hahmot jatkavat aiempia seikkailujaan kohti keväällä 2024 tapahtuvaa ensi-iltaa.
Projekti on mielenkiintoinen kombinaatio Teatterimuseon vastuulla olevia taidelajeja ja olemme erityisen mielissämme siitä, että sirkustaide tulee näin näkyville museoon jo ennen marraskuuta aukeavaa uutta perusnäyttelyä ja tuotantosuunnitelmissa olevaa sirkusteemaista näyttelyä.
Residenssitaiteilijat työskentelevät museossa osin museon aukioloaikoina ja mikäli Maneesin verho on auki, treeniä voi pysähtyä seuraamaan.
Projektiin voi tutustua Taiteiden yönä to 17.8. klo 17–21, jolloin Maneesiin projisoidaan videoita Tontonista erilaisissa ympäristöissä. Videot on kuvattu Saksassa osana Goethe-Institutin residenssiohjelmaa.* Vilhelmiina Sinervo on paikalla osan iltaa vaihtamassa ajatuksia ja vastaamassa mahdollisesti herääviin kysymyksiin.
Residenssitaiteilijoiden työskentelyä ja projektin valmistumista voi seurata avoimissa harjoituksissa perjantaina 25.8. klo 17. Maneesin katsomoon pääset silloin museovierailusi yhteydessä, museon pääsylipulla.
Residenssijakso päättyy kuun lopussa, torstaina 31.8. klo 12 tapahtuvaan "work in progress -esitykseen" Tonton Triet. Esitykseen on vapaa pääsy. Mikäli haluat tutustua samalla käynnillä museon näyttelyihin, voit tehdä sen ostamalla pääsylipun tai näyttämällä Museokorttiasi lipunmyynnissä.
TYÖRYHMÄ:
Vilhelmiina Sinervo on Tampereelta vaikuttava sirkustaiteilija, joka on erikoistunut tasapainoiluun ja manipulaatioon niin ihmisten kuin esineiden kehojen ja mielien kanssa. Sinervo on opiskellut sirkustaidetta Turun Taideakatemiassa ja Pariisin Académié Fratellinissa ja työskennellyt niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Sinervo taitaa monia esittävän taiteen ulottuvuuksia ja hänelle taiteen tekeminen on keino kyseenalaistaa itsestäänselvin ja antaa erilaisia perspektiivejä katsojille. Sinervon liikekieli perustuu tasapainon ja yhteisen painonsiirron orgaanisuuteen ja on inspiroitunut mm. argentiinalaisen tangon kontaktiperiaatteista.
Ines Kakkonen on pohjoiskarjalaislähtöinen, Turun Taideakatemialta valmistunut teatteri-ilmaisun ohjaaja ja freelancer-näyttelijä ja -tanssija. Kakkonen on opiskellut fyysistä teatteria Pariisissa, jonka lisäksi hän valmistui joulukuussa 2022 Outokummun Riveriasta tanssijaksi. Kakkonen työskentelee laajalti esittävän taiteen alalla, teatterin ja tanssin parissa. Työskentelyssään Kakkonen tutkii ja yhdistelee kehollista ilmaisua ja eri liikepraktiikoita osana esiintyjän työtään. Kakkosta kiinnostaa inhimillinen outous, kontakti, rajat ja rajapinnat.
Mercedes Krapovickas on argentiinalainen, Suomessa 18 vuotta asunut ja useita instrumentteja taitava muusikko. Hänen pääinstrumenttinsa bandoneon on tunnettu soitin varsinkin argentiinalaisessa tangossa. Krapovickasin tavoitteena on laajentaa bandoneonin mahdollisuuksia soittimena äänellisesti ja esityksellisesti.
*) Taiteiden yönä nähtävien Tonton-videoiden tekemistä ovat tukeneet Goethe-Institut, Goethe-Institut Finland, Sirkuksen ja tanssin tiedotuskeskus, Finnland-Institut, BUZZ Deutchland, CircusDanceFestival (Cologne), Pepe arts (München), Tollhaus (Karlsruhe) ja Chamäleon theater (Berliini).