Teatterimuseo

Tragedia ajassa – ajaton tragedia

Verkkonäyttely Tragedia ajassa – ajaton tragedia esittelee Suomessa esitettyjä antiikin kreikkalaisia tragedioita. Näyttelyn sisältö lähtee liikkeelle 1980-luvun esityksistä ja kulkee aina 2013 vuoteen saakka.

Avaa verkkonäyttely


Kreikkalaisten tragedioiden esityksiä oli näyttelyn käsittelemän ajanjakson aikana suomalaisissa ammattiteattereissa yli kaksikymmentä. Niitä on esitetty myös kansainvälisesti yhä enemmän viime vuosikymmeninä. 2500 vuotta vanhat näytelmätekstit ovat taipuneet monenlaisten teatteriesteettisten kokeilujen välineiksi. Kuoro, naamiot, runomuotoiset tekstit ja niiden ajattomiksi koetut teemat ovat haastaneet ja innoittaneet teatteritaiteilijoita.

Verkkonäyttely mukailee vuosina 2013–2014 Teatterimuseossa esillä ollutta samannimistä näyttelyä. Näyttelyn sisältö jakaantuu kahteen pääteemaan: Agora ja Hurmos. Näitä teemoja käsitellään valokuvamateriaalien, videotallenteiden, ohjaajahaastattelujen, naamioiden, käsiohjelmien ja tragediaäänien eli tekstikatkelmien kautta. Pääosa näyttelyn materiaaleista on koottu teattereiden ja Teatterimuseon arkistoista. Lisäksi materiaaliin liittyy professori Oliver Taplinin haastattelu. Suomalaisista teatteriohjaajista näyttelyä varten on haastateltu Anna-Mari Karvosta, Miira Sippolaa, Atro Kahiluotoa, Ritva Siikalaa ja Jotaarkka Pennasta.

Työryhmä:
Ina Aaltojärvi, Pia Houni, Camilla Nenonen
Visuaalinen suunnittelu ja tekninen toteutus – Irina Fialkina

Tuotanto Teatterimuseo 2015

Haku