Tunteita ja eleganssia
Eino Partasen Teatterivalokuvia 1930-luvun Viipurista
Valokuvaaja Eino Partanen (1902–1962) kuvasi viipurilaista teatteria 10 vuoden ajan vuosina 1929–39. Verkkonäyttely Tunteita ja eleganssia johdattaa vuosikymmenten taakse, keskelle iloisen Viipurin vireää teatterielämää.
1930-luvun Viipuri oli eleganssin, operettien ja kepeyden kaupunki, kertoo teatteritieteen dosentti, verkkonäyttelyn käsikirjoittaja Pentti Paavolainen. Teatterielämä oli vilkasta ja kaupungin teatteritarjonta tasokasta. Vaikka suuri osa esityksistä olikin operetteja ja komedioita, nähtiin viipurilaisilla näyttämöillä monipuolista teatteriohjelmistoa kansanteatterista käännösklassikoihin, lastenteatteria unohtamatta. Tunteita ja eleganssia -näyttely välittää nimensä mukaisesti niitä tunteita, joita yleisö sai katsomossa kokea, ja eleganssia, joka teatteri-iltoihin liittyi.
Kaikki Partasen teatterikuvien negatiivit ovat tuhoutuneet, joten suuri osa näyttelyn kuvista on digitoitu niistä postikorttikokoisista kuvista, joita viipurilaiset ostivat suosikkiesityksistään. Postikortti oli samalla teatterin mainos. Niitä lähetettiin ystäville, jotka sittemmin ovat lahjoittaneet kokoelmiaan muun muassa Etelä-Karjalan museoon Lappeenrantaan. Teatterimuseon arkistossa viipurilaisia teatterikuvia on useissa yksittäisissä kokoelmissa, muun muassa Wiipurin arkistoyhdistyksen lahjoituksessa. Teatterinjohtaja Arvi Tuomen lapset, näyttelijät Rauli Tuomi ja Liisa Tuomi, aloittivat uransa Viipurissa, ja heidän perheensä arkistossa on monia kiinnostavia näyttelyynkin valittuja kuvia. Esityksiä ovat kuvanneet myös muut kuvaajat, mutta tässä näyttelyssä on ainoastaan Helios Oy:n leimalla varustettuja, Eino Partasen ottamia kuvia. Kuvat on valittu niiden valokuvallisen laadun ja sisällön edustavuuden perusteella.
Verkkonäyttely pohjautuu näyttelykokonaisuuteen, joka oli esillä Viipurin Eremitaasissa ja Suomen Pietarin instituutissa vuonna 2012 sekä Teatterimuseossa vuonna 2013. Näyttelyhanke oli Eino Partasen tyttären, keväällä 2015 edesmenneen valokuvaaja Aila Teräväisen kunnianosoitus isälleen.
Työryhmä:
Valokuvat – Eino Partanen
Verkkonäyttelyn pohjana olleen näyttelyn suunnittelu – Aila Teräväinen ja Pentti Paavolainen
Verkkonäyttelyn käsikirjoitus – Pentti Paavolainen
Verkkonäyttelyn suunnittelu ja tekninen toteutus – Irina Fialkina
Kuvankäsittely – Sirpa Nygren / Studio Tapio
Graafinen ilme – Irina Fialkina
Arkistot – Teatterimuseo, Etelä-Karjalan museo, Liisa Tuomen perhearkisto / Martti Ahlström
Tuotanto Teatterimuseo 2016