Teatterimuseo

Unelmien kuteita

Teatterimuseon pukukokoelmista kootussa näyttelyssä nähdään nelisenkymmentä näyttämöpukua, jotka ovat vieneet yleisön mukanaan toiseen aikaan, paikkaan ja käyttäytymiskulttuuriin. Näyttelyssä esitellään historiallisissa näytelmissä ja oopperoissa käytettyjä pukuja – unelmoitavan ihania epookkipukuja.

Epookkipuvut ovat aikansa ja tekijöidensä tulkintoja tietystä historiallisesta aikakaudesta. Ne eivät välttämättä ole historiallisesti autenttisia pukuja, vaan ne pyrkivät tavoittamaan esitettävän aikakauden tunnelman. Pukuun kutoutuu paitsi kuvattavan aikakauden, myös esitysajan materiaaleja, valmistustapoja ja kauneusihanteita. Epookkipuku on siis paljon enemmän kuin vaate, se kertoo historiasta, nykypäivästä, muodista, ihanteista, pukusuunnittelijoista, ompelijoista, mielikuvituksesta ja rakkaudesta teatteriin, kunhan vain osaamme kuunnella!

Näyttelyssä nähdään renessanssin kuningattaria ja kuninkaita, rohkeita rokokooneitoja ja kieroja aatelisherroja sekä myllynkivikauluksia, laahuksia, viittoja ja asusteita, joita näyttämömme sankarit ja sankarittaret ovat käyttäneet. Esillä on epookkipukuja 1800-luvun lopulta 2000-luvulle saakka. Vanhimmat puvut ovat eurooppalaisilta teatteripukuvalmistajilta hankittuja tyyppipukuja 1800–1900-luvun vaihteesta. Näyttelyn pukuja on aikoinaan voinut ihailla niin Ella Erosen, Tea Istan kuin Martti Katajistonkin päällä. Jouko Turkka Romeona ihastuttaa samoin kuin Tauno Palo rokokooasuisena kavaljeerina.

Materiaalinkäytön vastakohtia edustavat kaksi husaariunivormua; toinen flanellinen, hamppuköysipunoksin koristeltu Lahden Työväen Teatterin takki 1920–30-luvulta sekä Svenska Teaternin laadukkaista materiaaleista huolellisesti räätälöity univormuntakki. Korsetteja ja muita pukujen perustana olevana vartalon muokkaukseen käytettyjä puvunosiakaan ei ole unohdettu. Näyttelyn mukana seuraa lisäksi kurkistuskaappi silmää ja mielikuvitusta kiehtovine asusteineen ja muine esineineen.

Näyttely vaatii noin 80 m2 kokoisen tilan. Näyttelyaineisto: n. 40 pukua puettuna nukeille, kuva- ja tekstilakanat, näyttelyrakenteet (mm. korokkeita), esineitä sisältävän kurkistuskaappi sekä näyttelyn äänimaailma. Näyttelyyn liittyy näyttelyjulkaisu sekä työpaja. Teatterimuseo laatii pystytyssuunnitelman lainaavan museon pohjakaavaan.

Näyttelyn ja siihen liittyvän työpajan hinta on 5 000 euroa (3 kk, lisäkuukaudet sopimuksen mukaan). Näyttelyn vastaanottava museo vastaa näyttelyn vakuutuksesta ja kuljetuskustannuksista. Teatterimuseosta voi erilliskorvausta vastaan saada pystytysapua. Teatterimuseon työpajaohjaajan voi tilata perehdyttämään museon henkilökuntaa työpajan hyödyntämiseen. Koulutuksen hinta on 175 € + matka- ja päivärahat.

Unelmien kuteita -näyttely on esillä Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseossa tammi–huhtikuussa 2018. Näyttely on vapaa kiertoon syksyllä 2017 ja jälleen toukokuun 2018 jälkeen.

Lisätiedot:
Amanuenssi Sanna Brander
etunimi.sukunimi@teatterimuseo.fi
040 1922 307

Haku