Uutta, tuntematonta, unelmaa
Modernistinen lavastustaide rantautui Suomeen 1920- ja 30-luvulla, samaan aikaan kuin lavastajan ammatti vakiintui maamme teattereissa. Teatterimuseon verkkonäyttely esittelee lavastustaiteen modernismia ja uudistushenkisiä lavastajia Suomessa sotienvälisenä aikana.
Teatterimuseon Uutta, tuntematonta, unelmaa -verkkonäyttely tarkastelee modernistisen lavastustaiteen varhaisvaiheita Suomessa 1920- ja 30-luvulla. Painopiste on uusissa lavastusvirtauksissa, mutta lisäksi esitellään lavastajien ammattikunnan muotoutumista. Aikakaudelle oli tyypillistä, että lavastajina toimivat kuvataiteilijat. Tämän vuoksi esiteltäväksi on valittu kuvataidetaustaisia lavastajia ja otos heidän suunnitelmiaan.
Näyttelyyn on valittu lavastuksia seuraavilta lavastustaiteen uranuurtajilta: Wäinö Aaltonen (1894−1966), Jussi Kari (1887–1951), Yrjö Ollila (1887–1932), Eero Snellman (1890–1951) ja Matti Warén (1891–1955). Eniten esitellään Matti Warénin lavastuksia. Warén teki pitkän, monipuolisen ja merkittävän uran Suomen Kansallisteatterissa. Hän vaikutti suomalaisen lavastustaiteen kehittymiseen myös järjestötyön ja kirjoittamisen kautta. Teatterimuseon kokoelmiin kuuluu laaja kokoelma Warénin lavastuksia.
Kaikki näyttelyssä esiteltävät luonnokset ja esitysvalokuvat kuuluvat Teatterimuseon kokoelmiin. Kuvasto valvoo Eero Snellmanin, Wäinö Aaltosen ja Matti Warénin tekijänoikeuksia ja on myöntänyt luvan heidän teostensa esittämiseen (© Kuvasto 2018). Lavastajien henkilökuvat ovat Teatterimuseon ja Museoviraston kokoelmista. Museoviraston kokoelmiin kuuluvien kuvien yhteydessä organisaatio on erikseen mainittu.
Lähteet on merkitty omaan osioonsa. Käytetyimmät lähdeteokset ovat olleet Heta Reitalan ja Rauni Ollikaisen julkaisut.
Työryhmä:
Käsikirjoitus ja aineistovalinnat – Emma Laatikainen
Käsikirjoituksen toimitus – Helena Kallio ja Eeva Mustonen
Visuaalinen suunnittelu ja tekninen toteutus – Irina Fialkina
Näyttelyä on tukenut Uudenmaan taidetoimikunta.
Tuotanto Teatterimuseo 2014