Teatterimuseo

Valokiilassa 2014

Kokoelmien kuriositeetit


Esittävien taiteiden kulttuuriperinnöstä huolehtivan museon kokoelmien hoito on siinä määrin vakavasti otettava asia, että aarteiston äärellä on syytä toisinaan antautua leikkimään esineisiin liittyvillä ajatuksilla, tarinoilla ja erikoisilla yksityiskohdilla!

Puhun aarteenetsijän leikistä, joka säilyttää kykymme haltioitua, ihmetellä, havainnoida ilmiöitä eri vinkkeleistä, tuulettaa aivomme ja uudistaa ajatuksemme.

Valokiilan helmenkalastajat ovat jälleen sukeltaneet kokoelmiimme ja kääntäneet tällä kertaa katseensa kohti kuriositeetteja. Kuriositeetti tarkoittaa erikoisuutta, harvinaisuutta, harvinaista esinettä. Englanniksi curiosity tarkoittaa myös tiedonhalua ja uteliaisuutta.

Kun tarinaniskijä aloittaa repliikkinsä sanomalla: ”Kuriositeettina voin kertoa…”, terästän heti korviani: tiedossa saattaa olla viehättävä ja hulvaton tarina ”off the record”!

Esineet eivät itse kerro tarinoitaan; mykkinä ne tuppaavat möllöttämään, ellei ole tietoa kontekstista ja kykyä luoda merkityksiä. Huomion kiinnittäminen kokoelmien ydintehtävän näkökulmasta marginaalisiin, merkillisiin esineisiin saattaa viedä tiedonjanoisen aivan yhtä opettavaiselle retkelle kuin valmiiksi viitoitetun tien seuraaminen.

Helena Kallio, museonjohtaja 2014

Haku