Teatterimuseo

Valotehtävät

Kokeilkaa leikkiä valon kanssa!
Kuvista ja videoista olette saaneet paljon tietoa ja esimerkkejä.

Tehtäviä:

Valokiilassa yksityiskohdat (pimeähkö tila ja taskulamppu)
Osoita esineestä tai kaverista yksityiskohtia taskulampun valolla. Kuvittele olevasi tutkimusmatkailija juuri löytämässäsi salaisessa paikassa. Joka kerta kun osoitat valolla uutta yksityiskohtaa, kerro siitä improvisoiden jotain. Yhtäkkiä se mitä pimeydestä nostetaan esiin esim. pelkkä valaistu nenä muuttuukin erittäin tärkeäksi ja mielenkiintoiseksi!

Suuntia ja värejä (pimeähkö tila, taskulamppu, väripaperia/kalvoa, teippi, kumilenksu)
Kokeile valaista kaveria tai esinettä eri suunnista (ylä,ala,etu,sivu,spotti,taka). Millaisen tilanteeseen tai tunnelmaan suunta sopii?

Kokeile laittaa valon eteen värillistä kalvoa tai paperia, kiinnitä se teipillä tai kumilenksulla taskulamppuusi. Kuumenemattoman LED-lampun eteen voi laittaa hetkeksi värillistä paperia, muovia, mutta teatterissa käytettävien valonheittimien tai muiden kuumenevien lamppujen eteen saa laittaa ainoastaan kuumuutta kestävää teatterivärikalvoa. Kiinnitä huomiota siihen mitä tapahtuu kun värivalo kohtaa värillisen pinnan?

Kuiskaajahiiren löytämä taulukko (skrollaa ylemmäksi niin löydät Déribérén taulukon)
Tutki taulukkoa ja valitse väri. Tee väriin liitettävästä tunteesta kohtaus esim. KELTAINEN: iloinen perhonen lentelee auringonvalossa. Jos saat väripaperilla ja valollasi aikaan keltaista, valaise sillä kohtaus.

Varjoteatteri (hämärä tila, valo, valkoinen kangas, pahvia, sakset, keppi, silkkipaperia, muita esineitä)
Näit videolla pienen pätkän Teatterikissan tekemästä varjoteatterista.
-Suunnittele pieni tarina tai kohtaus. Videolla oli kohtaus, jossa pieni kala uiskenteli-merihirviö tuli pelottelemaan-kala muuttui suuremmaksi ja pelästytti merihirviön tiehensä-pieni kala uiskenteli jälleen tyytyväisenä.
-Voit leikata roolihahmot paperista ja liimata/teipata tikkuun kiinni. Kissan tarinassa merihirviötä esitti pulloharja.
-Aseta valkoinen kangas riippumaan narulle/teippaa se riippumaan jostain. Voit teipata/nitoa silkkipaperia valkoiseen kankaaseen (ohut) niin saat väriä esim. Kissa teki sinisen meren.
-Aseta valo taakse niin että tekemäsi roolihahmot (Kissalla tikkuun teipattu kala ja pulloharja) muodostavat lakanalle varjoja.
-Liikuttamalla hahmoa lähemmäksi valoa sen varjo suurenee kankaalla. Kokeile etäisyyksiä.

Valotilanne
Luokaa erilaisia valoja yhdistelemällä valotilanne esim. avaruusraketin laskeutumiselle tai oman tarinanne kohtaukselle. Kaverukset tekivät kuun pinnalle väreilevän valomaiseman käyttämällä sinistä valoa ja vilkuttamalla valoa eri suunnista.

 

Haku