Teatterimuseo

Venla Ilona Blom Teatterimuseon residenssitaiteilijaksi

24.05.2022

Teatterimuseon residenssitoiminta saa jatkoa! Seuraava residenssitaiteilijamme on beatboxaaja, muusikko Venla Ilona Blom. Residenssi alkaa 9.8. ja huipentuu esityksiin syyskuun alussa. Residenssijakson aikana Blom työskentelee uuden Woman Machine -sooloteoksensa parissa. Se esitetään Teatterimuseon Maneesissa 1. ja 3. syyskuuta. Teos on osa Mad House Helsingin NoMad House -ohjelmistoa.

"Esiintyvänä taiteilijana minua kiinnostaa tilan ja muodon kompositio”, sanoo Venla Ilona Blom. ”Vieraillessani Teatterimuseossa Maneesin edellisen residenssitaiteilija Favela Vera Ortizin teosharjoituksissa, syntyi päässäni vahva kuva pyöreästä 360°-katsomosta ja siitä, millaisia haasteita ja mahdollisuuksia se tarjoaisi teokselleni ja itselleni esiintyjänä. Pyöreän muodon lisäksi inspiroiduin valtavasti suuresta puolikaarena levittäytyvästä valkokankaasta, eloisasta lattiasta ja tilan ilmavuudesta.”

Maneesissa harjoitellaan elokuussa teosta Woman Machine. Se on monitaiteellinen näyttämöteos, joka liikkuu konsertin, monologin ja tanssiteatteriesityksen välimaastossa. Teos ottaa kantaa jatkuvasti uudistuvan teknologian ja informaatiotulvan vaikutukseen ihmisten mielenterveydelle. Erityisessä keskiössä on milleniaalien sukupolvi. Woman Machine -teoksessa Blom tutkii beatboxaajana ihmisen suhdetta teknologiaan ja elämän koneellistumiseen. Teoksen ytimessä on vuoropuhelu ihmismielen ja -äänen, luonnon ja yhä lisääntyvillä määrin autopilotilla toimivan ulkomaailman välillä. Venla Ilona Blom kirjoittaa teoksestaan enemmän Mad House Helsingin vuosijulkaisussa.

Teatterimuseon tilojen uudistaminen on mahdollistanut taiteilijaresidenssitoiminnan aloittamisen tiloissamme. Residenssi on museolle uusi tapa olla yhteydessä esittävän taiteen tekijöihin ja innostuneina odotamme mihin yhteistyö museon johdattaa ja mitä muotoja yhteistyö ottaa. Yleisöillemme residenssi mahdollistaa ainutlaatuisen kurkistuksen esitystä edeltävään tilaan ja teoksen syntyprosessiin. Tietysti toivotamme tervetulleeksi myös esitykset ja esitysten yleisön!

Myös Venla Ilona Blom odottaa syksyn residenssijaksoa mielenkiinnolla: ”Uskon, että Teatterimuseon Maneesi tulee tarjoamaan äärimmäisen kiinnostavat ja yllättävät puitteet sekä itse teoksen näytöksille että niihin valmistavalle residenssityöskentelylle."

Teosta valmistetaan Teatterimuseossa osin museon auki ollessa ja harjoituksia on mahdollista seurata, jos sattuu tulemaan samaan aikaan. Mahdollisista avoimista harjoituksista tai muista residenssiin liittyvistä yleisötilaisuuksista tiedotetaan tarkemmin elokuussa.

 

Venla Ilona Blom (s. 1985) on EMMA-palkittu muusikko ja säveltäjä ja Suomen ainoa naispuolinen ammattibeatboxaaja. Blom on esiintynyt laulajana ja beatboxaajana 32 maassa neljällä mantereella ja säveltänyt ja tuottanut musiikkia useille yhtyeille ja artisteille. Hän on tehnyt laajalti yhteistyötä eri taiteenalojen edustajien kanssa Suomessa ja ulkomailla ja yhdistää työssään monipuolisesti musiikin lisäksi performanssia, tanssia ja ääni- ja liikeimprovisaatiota.

 

Woman Machine -työryhmä

Musiikin maisteri Venla Ilona Blom: Teoksen säveltäjä, käsikirjoittaja, esittäjä
Musiikin kandidaatti Joonas Saikkonen: Teoksen äänisuunnittelija
Näyttelijäntyön lehtori Jenni Nikolajeff: Teoksen ohjaaja ja koreografi
Visualisti, videotaiteilija Kim Saarinen: Teoksen visualisoija

Teosta ovat rahoittaneet Koneen Säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus ja Wihurin rahasto.

Kuva: Heidi Tirri.

Haku