Teatterimuseo

Vilus.art:n Tonton-hahmot valtaavat Maneesin elokuussa!

01.06.2023

Teatterimuseon elokuun tilaresidenssiin on valittu sirkustaiteilija Vilhelmiina Sinervo ja Vilus.art -työryhmä projektillaan Tonton Duet. Tonton Duet on liikkeellinen ja performatiivinen esitysteos, joka venyttää ihmiskehon mittasuhteita ja olemisen tapoja veikeällä tavalla. Oranssit Tonton hahmot soluttautuvat eri paikkoihin ja suhtautuvat ympäristöönsä uteliaan tutkivasti. Tonton on Vilhelmiina Sinervon luoma konsepti, ja Teatterimuseon residenssissä hahmot jatkavat aiempia seikkailujaan matkalla kohti keväällä 2024 häämöttävää Tonton Duet -ensi-iltaa.

Sinervon kanssa Teatterimuseossa työskentelee teatterintekijä ja tanssija Ines Kakkonen. Residenssin aikana heidän on tarkoitus keskittyä koreografiseen, dramaturgiseen ja liikkeelliseen työskentelyyn. Tontonit harjoittelevat Teatterimuseon Maneesissa 7.–30.8.2023. Museokävijät voivat seurata työskentelyä, jos Maneesin verho on avoinna ja taiteilijat ovat paikalla. Residenssin tuloksia nähdään myös erikseen järjestetyissä avoimissa harjoituksissa sekä elokuun lopulla nähtävässä esitysdemossa, joista tiedotetaan myöhemmin tarkemmin.

Sinervon ja Kakkosen projekti yhdistelee tanssi- ja paritekniikoita, sirkusta ja akrobatiaa, performanssia sekä fyysistä teatteria. Projekti on mielenkiintoinen kombinaatio Teatterimuseon vastuulla olevia taidelajeja ja olemme erityisen mielissämme siitä, että sirkustaide tulee näin näkyville museoon jo ennen marraskuuta aukeavaa uutta perusnäyttelyä ja tuotantosuunnitelmissa olevaa sirkusteemaista näyttelyä.

”Odotamme innolla, että Tontonit pääsevät valloittamaan Teatterimuseon tiloja. Tonton Duet on kevyt ja helposti eri tiloihin mukautuva liikkeellinen teos. Teatterimuseon Maneesi mahdollistaa aiempien Tonton-seikkailujen tuomisen videomuodossa osaksi tapahtuvaa työskentelyä. Näin teos leikkii kerroksellisesti myös eri ajoissa ja paikoissa”, Vilhelmiina Sinervo ja Ines Kakkonen kertovat.

Teatterimuseo toivottaa elokuun residenssitaiteilijat tervetulleiksi museoon ja työyhteisöömme!

Teatterimuseon tilaresidenssiohjelma käynnistyi vuonna 2022, jolloin residenssijaksoilla museossa työskentelivät koreografi Favela Vera Ortiz ja muusikko Venla Ilona Blom. Alkuvuodesta 2023 museossa seurattiin tanssielokuvan käsikirjoitusprosessia, kun ohjaaja, elokuvantekijä Vilma Tihilä ja tanssija, koreografi Arttu Peltoniemi työstivät Maneesissa Kanalinnut-tanssielokuvaa. Residenssitoiminta jatkuu vuonna 2024, jolloin residenssijaksot ajoittuvat tammikuulle ja elokuulle. Tammikuun residenssihaku avataan syksyllä ja elokuun keväällä 2024.
 

Tonton-kollaasi

Kuva: Ines Kakkonen


Tonton Duet -työryhmästä:

Vilhelmiina Sinervo on Tampereelta vaikuttava sirkustaiteilija, joka on erikoistunut  tasapainoiluun ja manipulaatioon niin ihmisten kuin esineiden kehojen ja mielien kanssa. Sinervo on opiskellut sirkustaidetta Turun Taideakatemiassa ja Pariisin Académié Fratellinissa ja työskennellyt niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Sinervo taitaa monia esittävän taiteen ulottuvuuksia ja hänelle taiteen tekeminen on keino kyseenalaistaa itsestäänselvin ja antaa erilaisia perspektiivejä katsojille. Sinervon liikekieli perustuu tasapainon ja yhteisen painonsiirron orgaanisuuteen ja on inspiroitunut mm. argentiinalaisen tangon kontaktiperiaatteista.

Ines Kakkonen on pohjoiskarjalaislähtöinen, Turun Taideakatemialta valmistunut teatteri-ilmaisun ohjaaja ja freelancer-näyttelijä ja -tanssija. Kakkonen on opiskellut fyysistä teatteria Pariisissa, jonka lisäksi hän valmistui joulukuussa 2022 Outokummun Riveriasta tanssijaksi. Kakkonen työskentelee laajalti esittävän taiteen alalla, teatterin ja tanssin parissa. Työskentelyssään Kakkonen tutkii ja yhdistelee kehollista ilmaisua ja eri liikepraktiikoita osana esiintyjän työtään. Kakkosta kiinnostaa inhimillinen outous, kontakti, rajat ja rajapinnat.

Lisäksi residenssissä vierailee muita projektin parissa toimivia taiteilijoita.

Voit seurata residenssityöskentelyä myös Vilus.art:n Instagram-tilin kautta @vilus.art.

 

Haku