Teatermuseet

Everybody Dance! inbjuder till dans

20.01.2023

Nästa fredag, den 27 januari, öppnar vi en ny utställning för allmänheten. Everybody Dance! utforskar dansens sociala betydelse.

Dans har alltid varit en del av vårt sociala liv. Människor har dansat när de mötts, i vardagen och vid festligheter, inomhus och utomhus, var de än befinner sig. Dansen är en förenande kraft, intim och fysisk.

Everybody Dance! är en utställning om dans. Dans skapar och stärker identiteten. Danstraditioner förs vidare från generation till generation. Nya modedanser föds och sprids omedelbart över hela världen via Internet. Att dansa tillsammans ger möjlighet till icke-verbala möten och delade erfarenheter, och dessa erfarenheter blir till minnen.

I utställningen ser man tillbaka på de senaste årens danshits, utforskar danstraditioner från olika länder och kulturer samt de gemenskaper och fenomen som har vuxit fram kring dansen. I Finland omfattar utställningen ett besök på Mummodisco, ett folkdansevenemang och Tangomarknaden, varifrån vi hoppar över till svensk polska och samisk sydis, latinsk salsa, afrikanska danser och dabke från Mellanöstern.

Everybody Dance! är öppen för allmänheten från den 27 januari till den 3 september.

Mer information om utställningen.

Everybody Dance! är ett samarbete mellan Teatermuseet, svenska Scenkonstmuseet och norska Norsk senter for folkemusikk og folkedans. Innan utställningen visades på Teatermuseet har den visats på Scenkonstmuseet i Stockholm och Rockheim i Trondheim.

Everybody Dance! har fått stöd från Nordisk Kulturfond, Nordiska ministerrådet och Kulturfonden för Finland och Norge.

 

Everybody Dance rahoittajat

Haku