Teatermuseet

Everybody dance - också din dansvideo till museet?

18.11.2019

Älskar du att dansa? Vill du dela med dig till vår utställning av din kärlek? Vare sig din gren är salsa, tango, folkdans eller hip-hop har den en plats i Teatermuseets kommande utställning över social dans! Sänd in en video av din dans till oss så kanske du hittar dig och din vän dansande i vår utställning, som öppnas år 2021.

Teatermuseet samlar in material till Everybody dance -utställningen, som förverkligas tillsammans med det svenska Scenkonstmuseet och Norsk senter for folkemusikk og folkedans. I utställningen behandlas dansen som en form av socialt umgänge och social samvaro, som tillhör oss alla. Tävlingsdans och koreograferade dansföreställningar står den här gången utanför ämnesområdet.

Vi samlar nu in publikens egna dansvideor från olika delar av Finland till vår utställning. Du kan spela in en video på dansgolvet, vid en släktträff eller i skogen, om du så vill. Tid och plats gör ingen skillnad. Vi vill se dig och din vän dansa och njuta av dansens fröjder!

En del av de insända videorna väljer vi ut till utställningen. De videor vi fått genom insamlingen kan vi också välja att uppbevara i Teatermuseets arkiv. De videor som valts ut för utställningen blir en del av den utställning, som turnerar i tur och ordning i Sverige, Finland och Norge. Utställningen öppnas i Scenkonstmuseet i Stockholm under våren. I Teatermuseet öppnas utställningen i början av år 2021 och till Trondheim i Norge flyttar utställningen hösten 2021.

 

ANVISNINGAR:

- Vad spelas in
Till utställningen önskar vi videor av danser där människor dansar tillsammans och njuter av varandas sällskap och av dansen. Vi samlar inte in videor av tävlingsdans, dansföreställningar eller annan koreograferad dans.

- Videons längd och kvalitet
Vi vill i första hand ha ca 1 minut långa videor, maximilängd 3 minuter. Videon kan också tas med mobilens kamera. Se till att ha tillräckligt med belysning så att man ser vad som sker på videon.

- Försäkra dig om tillstånd av alla som syns på videon
Fota endast människor du känner och be dem om lov att fota videon och att delta i denna insamling. Försäkra dig om att få tillstånd för, utöver utställningsanvändandet, även arkivering och senare forsknings-, undervisnings- och utställningsbruk. Bifoga namn på de personer som syns på videon, och uppgifter om deras namn får nämnas vid eventuell användning.

- Vem, var, när, hur?
Skriv ner vem som fotat videon, tid och plats för videon. Berätta lite om dansen, vid vilket tillfälle man dansar, varför och vilka danser, Ifall du använder musik, nämn då stycket och upphovsmannen.

- Sänd din video som e-post
Ifall din video är av den storleken att den kan bifogas e-posten, sänd den direkt till adressen tuotantokoordinaattori@teatterimuseo.fi. Du kan också sända oss en länk från vilken vi kan ladda ner videon eller använda t.ex. WeTransfer.com-tjänsten. I bägge fallen använd nämnd e-postadress som mottagare. Sänd din video till oss senast den 19 december.

 

Sidans bild: Eeva Rista / Helsingfors stadsmuseum. Bilden beskuren. Originalbilden i Finna. Bildens licensering: CC BY 4.0.

 

 

Haku