Teatermuseet

Hair – från Popteatteri framåt 1969–2019

Vårsäsongen 2020 stiger blomsterfolkets färgprakt fram i Teatermuseets utställning, som förmedlar fredens och kärlekens budskap. HAIR – från Popteatteri framåt 1969–2019 firar musikalen HAIRs 50-åriga föreställningsbana på scener i Finland och erbjuder en rolig och tankeväckande helhet. Stommen i utställningen utgörs av utställningen HAIR – Popteatteris historia, som förverkligades i Vapriikki i Tammerfors. Teatermuseets arrangemang tar, utöver innehållet gällande Tammerfors Popteatteri, i synnerhet fram tre andra produktioner, som för sin del har fortsatt på den linje Popteatteri utstakat, men å andra sidan också bjudit på nya synvinklar på HAIR.

1960-taleta hippiegenertion ville rädda världen med hjälp av kärlek, tolerans och ickevåld. HAIR – The American Tribal Love-Rock Musical, som uppstått genom ett förenande av rock och blomsterfolkets fredsbudskap, var en ny form av musikteater utformad och framförd av unga människor, som talade till ungdomar på deras eget språk. Musikalens segertåg sträckte sig snabbt över Atlanten till Europa och även till Finland år 1969. Utställningens båge börjar med Tammerfors Popteatteris premiär i augusti1969 och sträcker sig ända till den senaste produktionen i samma stad år 2019. Utställningen förenar konkret material från föreställningarna med illustrationer och ljudmaterial.

HAIR motsatte sig krig och ett konventionellt samhälle, man glorifierade kärlek och skönhet. Dessa teman är fortsättningsvis aktuella. Ungdomens frihetslängtan, behovet att finna sig själv och visa sina känslor, har inte försvunnit: det är Vattumannens tidsålder, tid att sjunga, dansa och älska. Peace & Love!

Utställningen är öppen till den 23 augusti.

 

Arbetsgruppen för den ursprungliga uställningen HAIR– Tampereen Popteatterin tarina:
Manuskript: Antti Liuttunen
Utställningsarkitekt: Elina Rantasaari
Grafisk planering: Heidi Järvinen

Teatermuseets arbetsgrupp:
Manuskript: Topi Vainikainen, Raija-Liisa Seilo
Visuell planering: Mia Kivinen
Ljus: Heikki Suomi

 

Haku