Teatermuseet

Lucid Dreams

Studion och Manegen 19.1.–2.6.2024

Lucid Dreams är en retrospektiv fotoutställning av ljusdesignern, visualisten Mikki Kunttu. Kunttu har gjort en lång och internationell karriär inom scen-, media- och fotokonsten. Utställningen presenterar Kunttu också som fotograf. Impulsen att fotografera sina scenverk fick Kunttu av att han ville avbilda verken på ett sätt som skiljer sig från de traditionella bilderna i tidningar och programblad och lyfta fram fotografiet som en del i den egna konstnärliga processen. Under årens lopp har fotografierna utvecklats till en detaljerad beskrivning av Kunttus arbeten.

”Fotografiet har en central roll i mitt arbete. Det är egentligen det enda som blir kvar av mina produktioner. Med sin egen skaparkraft kan bilderna ta de sceniska verken ännu ett steg vidare – nånstans som vi inte kunde se på scenen. Min kreativa process fortsätter när jag tar foton och  arbetar vidare med dem. Det slutliga fotot är en inre bild, inte en dokumentation.”

Lucid Dreams har tidigare visats på Tammerforshuset, Pyttis Kulturhus och Esbo Kulturcentrum. På Teatermuseet kompletteras utställningen med tiotals inramade foton och bl.a. miniatyrmodellen med videoprojektioner för isbaletten Snödrottningen och Manegens halvcirkel med ett kollage av projektioner.

Utställningen är öppen för allmänheten 19.1.–2.6.2024.

 

Mikki Kunttu är en prisbelönad ljusdesigner, scenograf och visualist, som på ett mångsidigt sätt arbetar med scenkonst, underhållning, television och visuell konst.

Kunttu har fungerat som designer i mer än hundra samtida dansverk runtom i världen. Bland hans samarbetspartners finns Tero Saarinen, Jorma Elo, Jorma Uotinen, Carolyn Carlson, Jiří Kylián, Akram Khan och Sidi Larbi Cherkaoui. Kunttu samarbetar också kontinuerligt med Cirque du Soleil, Finlands Nationalopera och -balett, Norges Nationalbalett, Danmarks Kungliga Balett samt baletten i Boston.  Vid sidan om dans arbetar han också inom branscherna lätt musik, opera, television och konstindustri.

År 2005 beviljades han statens femåriga konstnärsstipendium. Följande år belönades han i New York med det prestigefulla Bessie-priset för sin ljusdesign i Tero Saarinens och Akram Khans verk. År 2007 fick Kunttu det s.k. Strålepriset av Finlands ljus-, ljud och videodesigners  SVÄV samt YLEs Koura-pris för visualiseringen av Eurovisionens sångtävling i Helsingfors. MTV3 beviljade Kunttu ett Venla-diplom år 2010. År 2022 firades Kunttus 50-årsfest på Tammerforshuset med en festival som tillägnades hans framgångsrika karriär.

 

Haku