Vuonna 2016 Valokiilassa-palstalla tutkittiin Teatterimuseon erityisalaa erilaisesta kulmasta kuin aiemmin. Lähdimme ulos museosta ja Kaapelitehtaalta ja kerroimme helsinkiläisestä teatterihistoriasta.
Helsingin katukuva muuttuu koko ajan, ihan ydinkeskustassakin. Keskustakirjaston työmaa näkyy Kansalaistorilla ja radanvarteen on kohonnut uusia toimisto- ja asuinrakennuksia. Pääosin keskusta on kuitenkin vakiintunut, sieltä harvemmin enää puretaan kokonaisia rakennuksia uusien tieltä ja teiden linjaukset pysyvät aloillaan. Mutta matka, joka tähän pisteeseen on tuonut, on täynnä rakentamista, purkamista ja uudelleen rakentamista.
Ammattiteatteria Helsingissä nähtiin ensimmäisiä kertoja 1700-luvun lopulla, kun kaupunkiin saapui kiertäviä teatteriseurueita Saksasta ja Ruotsista. Missä he esiintyivät? Entä ensimmäiset kotimaiset teatteriseurueet? Missä Suomen Kansallisteatterin edeltäjä, Suomalainen Teatteri, esiintyi?
Tällä Valokiilassa-palstalla kerrotaat katukuvasta jo kadonneista teatterirakennuksista tai sellaisista teattereista, joiden perinteikäs teatterikäyttö on päättynyt. Artikkelisarja alkaa 1700-luvulta ja virtuaalista teatterikävelyä jatketaan kohti nykypäivää. Olemme tarkoituksella rajanneet esittelystä pois ne teatterirakennukset, vanhatkin, jotka ovat edelleen teatterikäytössä. Niissä teatteri elää edelleen ja niihin on mahdollista päästä todellisuudessakin tutustumaan.
Olkaa hyvä, Valokiilassa teattereita Helsingin menneisyydestä!
Tekstit perustuvat teatteritieteen opiskelija Evelina Villosen tekemään selvitystyöhön. Aineisto on julkaistu myös Seinätön museo -mobiiliopastuksena.