< Näyttelijä

Hella Wuolijoen Niskavuoren nuori emäntä Suomessa 1940–2004

Kuva puuttuu.
Kaisu Leppänen, 1940 Sylvi Salonen, 1958
Tiina Rinne, 1960 Maija-Liisa Turkka, 1977
Kuva puuttuu.
Ulla Reinikainen, 1987 Pirjo Leppänen, 1991
Wanda Dubiel, 2004

Niskavuoren nuoren emännän juoni

Näytelmän tapahtumat sijoittuvat 1880-luvun Suomen maaseudulle. Loviisan mentyä naimisiin Juhani Niskavuoren kanssa hänestä on tullut Niskavuoren nuori emäntä. Heille on jo syntynyt lapsi. Nuori emäntä, ujo ja arka Loviisa, ei kuitenkaan löydä paikkaansa talossa.

Juhanilla on ollut suhde talon meijerskan Malviinan kanssa ja he ovat saaneet lapsen jo ennen kuin Juhani on avioitunut Loviisan kanssa. Huhutaan, että Juhani olisi mennyt Loviisan kanssa naimisiin vain rahojen takia, ja että Juhani olisikin todellisuudessa rakastunut Malviinaan. Juhanilla onkin yhä tunteita Malviinaa kohtaan.

Loviisa saa tietää suhteesta ja järkyttyy siitä niin, että ottaa lapsensa ja pakenee metsään. Lopulta hän kuitenkin palaa takaisin. Mutta metsästä ei palaa näytelmän alun hiljainen ja nöyrä Loviisa, vaan määrätietoinen ja voimakastahtoinen nuori emäntä. Kun vanha emäntä kuolee, Loviisa ottaa ohjat käsiinsä. Hän tahtoo päästä eroon Malviinasta, niinpä Loviisa ryhtyy toimeen ja lähettää hänet pois.

Juhani raivostuu saatuaan tietää, että Malviina on häädetty talosta. Hän vaatii Loviisaa paljastamaan tämän olinpaikan. Kun muu ei tunnu auttavan, eikä etsinnöissä synny tulosta, Juhani yrittää hukuttaa murheensa tarttumalla viinapulloon.

Kaikkien tapahtumien ohella Juhanista on tulossa valtiopäivämies ja juuri tuona päivänä, kun isäntä on humalassa, taloon on tulossa arvokkaita vieraita tapaamaan häntä. Saunan ja kahvin avulla Juhani saadaan kaikeksi onneksi edustuskuntoon. Lopulta hän sanoo Loviisalle tulleensa järkiinsä. Hän ei halua menettää taloaan ja asemaansa yhden naisen tähden.

Hella Wuolijoen kirjoittama viisiosainen Niskavuori-sarja alkaa ajallisesti Niskavuoren nuori emäntä - näytelmästä. Wuolijoki on kuitenkin kirjoittanut ensiksi sarjan kaksi muuta osaa. Näytelmät saivat suuren suosion jo heti ilmestyttyään ja ne ovat olleet teattereidemme kestosuosikkeja kaikilla vuosikymmenillä.

Niskavuoren nuori emäntä, niin kuin kaikki sarjan näytelmät, tarjoaa naisnäyttelijöille vahvoja rooleja näyteltäviksi. Niskavuoren nuoren emännän rooli on haastava, mutta myös antoisa tehtävä. Aluksi Loviisa on hiljainen, vaatimaton ja hiukan epävarma maalaisnainen. Sitten hän herää todellisuuteen ja kasvaa näytelmän loppuun mennessä kokemustensa kautta lujatahtoiseksi Niskavuoren emännäksi. Niskavuoren nuoren emännän rooli on ollut monelle naisnäyttelijälle mahdollisuus läpimurtoon.

Mitä kuvat kertovat eri aikojen esitysten Niskavuoren nuoren emännän roolisuorituksista?

Kaisu Leppänen

Suomen Kansallisteatteri (1940). Ohjaus: Eino Kalima.
Mitä kuva kertoo sinulle?

Kuva puuttuu.

Sylvi Salonen

Tampereen Työväen Teatteri (1958). Ohjaus: Kalervo Nissilä.
Mitä kuva kertoo sinulle?

Tiina Rinne

Turun Kaupunginteatteri (1960). Ohjaus: Jouko Paavola.
Mitä kuva kertoo sinulle?

Maija-Liisa Turkka

Helsingin Kaupunginteatteri (1977). Ohjaus: Jouko Turkka.
Mitä kuva kertoo sinulle?

Ulla Reinikainen

Lahden Kaupunginteatteri (1987). Ohjaus: Raija-Sinikka Rantala.
Mitä kuva kertoo sinulle?

Kuva puuttuu.

Pirjo Leppänen

Rovaniemen kaupunginteatteri (1991). Ohjaus: Ritva Siikala.
Mitä kuva kertoo sinulle?

Wanda Dubiel

Suomen Kansallisteatteri (2004). Ohjaus: Juha Lehtola.
Mitä kuva kertoo sinulle?

copyright yhteys palaute tuki